Germania
Germania

Irvingov put ka sreći

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 06.06.24. | 13:00

Boston će u prvoj utakmici, s četvrtka na petak od 2.30 sati (Arena Sport 1), biti favorit. No i Dallas će u ovom finalu imati itekako što za reći. Pogotovo kada dres Mavericksa preko glave navlači Irving. Kyrie i dalje zna kako zabijati koševe. Ali sada je odbacio djetinjasto ponašanje. Da, Dončić je i dalje alfa i omega Dallasa, no bio je to i LeBron James. Sjetite se kome je dodao loptu u 'onom' finalu...

Kao i svaki drugi finale, tako i ovaj između Bostona i Dallasa ima mali milijun glavnih i sporednih priča, protagonista i antagonista, zbrajaju se plusevi i minusi, nišani se konačni pobjednik... Međutim, jedan od zanimljivijih likova ovog finala je Kyrie Irving. Nakon godina lutanja, potrage za srećom pod košarkaškim suncem, traženja samog sebe i svoje košarke, playmaker je konačno ujahao u smiraj i zadovoljstvo.

A do Teksasa je vodio dug, nepopločan i neudoban put.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

„Možeš imat moje tijelo, ali dušu ne“, evergrin Zabranjenog pušenja punio je glasnim decibelima Irvingove uši tijekom čitave bostonske gaže. Nakon što je uz 'pokroviteljstvo' LeBrona James pokorio NBA ligu u onom ikonskom finalu protiv GSW-a, mladi Kyrie se poželio osamostaliti. Po uzoru na LeBrona, a misleći kako je spreman na taj teret, zaželio je imati svoju momčad. Cleveland je, uostalom, i bio njegova momčad prije nego se James odlučio vratiti i ispuniti davno dato obećanje rodnom zavičaju.

Justin Ford-USA TODAY SportsJustin Ford-USA TODAY Sports

To je nagnalo Irvinga da preseli u redove Bostona. Ali i da se počne izražavati onako kako on misli da bi trebao. Pa smo dobili i Irvinga sa, u najmanju ruku, neobičnim stavovima.

Poput onog kada je jedne noći zašao u 'deep web' pa je gledajući hrpetinu podcasta iz reda teorija zavjere, zaključio da je zemlja ravna ploča. Nakon što je njegova izjava odjeknula javnim eterom pa je ekspresno postao internetska meme zvijezda, Irving se dodatno educirao pa ipak priznao kako se malo zaletio s izjavom.

Ali osjetio se slobodnim reći što mu je na umu. Isto kao što je osjetio i da će Boston biti savršen fit za njega. U TD Gardenu su stanovali mladi lavovi, rookie Jayson Tatum i igrač u drugoj NBA sezoni Jaylen Brown, iskusni Al Horford, a sve je nadgledao jedan od tada najbistrijih NBA umova Brad Stevens. I stvar je klapala. Sve do ožujka kada je Irving morao na operaciju koljena. Boston je i bez njega stigao do finala Istočne konferencije u kojoj ga je u sedmoj utakmici sredio – Cleveland LeBrona Jamesa.

„Ako me želite ovdje, onda ću ovdje i ostati“, rekao je Irving uoči naredne sezone. Njegov ton se, međutim, brzo promijenio. Do veljače 2019. mučio se u ulozi lidera u Bostonu, a tijekom All-Star vikenda kamere su ga uhvatile u dugom razgovoru s Kevinom Durantom. Iako nikada nije stigla potvrda, navodno je dvojac upravo u Charlottei za vrijeme tog All-Stara skovao pakleni plan.

Do današnjeg dana taj ljetni 'prijelazni rok' 2019. smatra se jednim od najboljih u povijesti NBA lige. Ali samo na papiru. Dva frenda, Irving i Durant, dovela su svoje talente u New York. Ali ne u tada još itekako disfunkcionalne Knickse i košarkašku meku Madison Square Garden, nego devet kilometara dalje, u Brooklynov Barclays Center. A ako to već nije bilo dovoljno onda im se u siječnju 2021. godine u Netsima pridružio James Harden u još jednom mega-trejdu.

Brad Penner-USA TODAY SportsBrad Penner-USA TODAY Sports

Neutralni navijači su se kupali u očaju misleći kako je ovo kraj NBA lige i da će zvjezdani trio dominirati u narednim godinama.

Irving je, pak, nastavio s kontroverznim ponašanjem, pa smo svjedočili i njegovim „šamanskim“ aspiracijama. Tako smo ga mogli vidjeti kako u svom prvom povratku na parket TD Gardena, paljenjem tamjana istjeruje lošu energiju iz dvorane, a navodno je taj dim potjerao i Jamesa Hardena prema gradu 'bratske ljubavi'. Barclays Center nije mogao zadržati sav ego koji se skupio pod njegovim krovom i cijeli projekt je neslavno implodirao, a trojac superstarova nastavio je svaki svojim putem.

Nakon cijele tirade u Bostonu i Brooklynu, Irvingovim akcijama je znatno pala cijena. Svi su znali da je pakleno dobar košarkaš. Pa radi se o čovjeku koji je riješio 'ono' finale protiv Warriorsa, koji ima bogomdanu tehniku i 'led u venama' kada se lomi utakmica.

Problem je bio njegove naravi.

Stoga je izgubio i lukrativni ugovor s Nikeom nakon antisemitskih opaski, kritičari su se gomilali, a u anketi The Athletica jedan anonimni generalni menadžer izjavio je kako „postoji šansa da Irving više ne zaigra u NBA ligi“.

Poželio se Irving LeBronovog društva, ali Lakersi se nisu htjeli ili mogli, kockati s njim. Onda je stigao pomalo neočekivani poziv Dallasa.

Klub u čijoj svlačionici stanuje igrač sličnih karakteristika, koji mora igrati s loptom u rukama i koji je, k tome, ista pozicija kao i Irving, poslao je ponudu na Kyriejevu adresu. Nemali broj NBA obrva se podignuo...

Kevin Jairaj-USA TODAY SportsKevin Jairaj-USA TODAY Sports

Dallas je Irvingu pružio priliku za novi početak, a on je priliku objeručke zgrabio. Uz pomoć ljudi koji su mu vjerovali, trenera Jasona Kidda i GM-a Nicu Harrisona.

„Otkako sam bio mlađi igrač, želio sam ovakvo mentorstvo i vodstvo. Nisam se htio izgubiti u životnom stilu, distrakcijama, u mnogim nerealnim očekivanjima i pritisku koji sam stavljao na sebe. Tako da da, zahvalan sam što imam prijatelje poput Jasona i Nice“, naglasio je uoči NBA finala Irving.

Od igrača koji je bio na rubu ispadanja iz NBA okvira do ponajbolje košarke svoje karijere. Taj put je prevalio Irving koji je danas sa svoje 32 godine pronašao svoj happy place. Uparen s još jednim generacijskim talentom uživa u toploj teksaškoj klimi koja očigledno ima blagotvorno djelovanje na njega. Igra sjajnu košarku, uživa i to se jasno vidi na parketu.

Boston je favorit struke, ali Dallas će u ovom finalu imati itekako što za reći. Pogotovo kada dres Mavericksa preko glave navlači Irving. Kyrie i dalje zna kako zabijati koševe. Ali sada je odbacio djetinjasto ponašanje. Da, Luka Dončić je i dalje alfa i omega Dallasa, u to nema nikakve sumnje. No bio je to i LeBron James u Clevelandu. Sjetite se kome je dodao loptu u 'onom' finalu...




Tagovi

NBANBA finaleBoston CelticsDallas MavericksKyrie IrvingLuka DončićJayson TatumLeBron JamesJaylen BrownJason Kidd

Ostale Vijesti