I u SAD-u se vrte milijuni - počeo prijelazni rok u NBA ligi

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 01.07.15. | 14:22

Dok je u Europi glavna sportska vijest službeni početak nogometnog prijelaznog roka, u SAD-u je pažnja usmjerena prema NBA tržnici.

Već tradicionalno se s prvim danom srpnja otvara prijelazni rok u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu. Neki tradeovi su odrađeni proteklih tjedana, ali uglavnom se radi o manjim poslovima. Ono pravo kreće od danas, kada su na tržištu dostupni svi igrači kojima je istekao ugovor.

Prema strogim pravilima NBA lige do 1. srpnja nije dozvoljeno pregovaranje sa slobodnim igračima drugih klubova. Kazne za takve stvari su visoke, pa ako se nešto i događa prije roka, jasno je da se takve stvari rijetko kada ili nikada ne nađu u javnosti. Samim time danas iz SAD-a dolaze vijesti koje su pomalo apsurdne, odnosno teško shvatljive europskim ljubiteljima sporta koji su navikli na 'nogometne poslove'. Tako je LaMarcus Aldridge, jedan od slobodnih igrača oko čije se budućnosti najviše špekulira, za danas zakazao razgovore s čak sedam klubova. Houston, Phoenix, San Antonio, Los Angeles Lakers, Toronto, New York i Dallas su zakazali razgovore s Aldridgeom, koji je svih svojih devet dosadašnjih sezona proveo u Portlandu. No, izgleda kako bi on želio promijeniti sredinu pa će biti zanimljivo pratiti što će se događati s njim sljedećih dana.

Osim njega dosta zanimanja izaziva DeAndre Jordan. Najbolji skakač u posljednje dvije sezone također je slobodan igrač, a, osim Clippersa, za njega su interes pokazali i gradski rivali Lakersi, ali i Dallas te New York. Bit će zanimljivo vidjeti i što će se događati s Jimmyjem Butlerom. Bek Chicaga je prije Nove godine odbio novi ugovor s Bullsima, a sada su mu oni poslali novu ponudu na maksimalni iznos. No, Butler navodno želi potpisati ugovor na manje od pet godina, koliko sada nudi Chicago, kako bi u sljedeće dvije godine mogao što više naplatiti svoje usluge. Kao što je poznato, salary cap će u sljedeće dvije godine drastično narasti – ove godine iznosi 68,1 milijun, sljedeće će 89 milijuna, a 2017. će narasti na čak 108 milijuna dolara. Samim time, i ugovori igrača će tada biti puno veći nego sada.

Upravo je taj rast salary capa jedna od najvažnijih stvari u ovom prijelaznom roku. Mnogi igrači će ovog ljeta potpisivati kraće ugovore kako bi u sljedeće dvije dobili što veći novac, a tu opciju koristi i LeBron James, koji je također slobodan igrač, ali će sigurno ostati u Clevelandu.

Pitanje je hoće li to napraviti Kevin Love, kojeg Cavsi navodno žele zadržati, ali koji se u Clevelandu nije najbolje snašao. Bez obzira na jednu lošiju sezonu, Lovea bi u svojim redovima željeli vidjeti mnogi klubovi, prije svih Boston, ali i Phoenix te neizostavni Lakersi koji se bore za svakog slobodnog igrača kako bi popravili momčad.

Tijekom sezone se puno pričalo o mogućnosti da Marc Gasol ode iz Memphisa, ali on će navodno već ovih dana potpisati novi ugovor s Grizzliesima i to u Španjolskoj, kako bi mu se odalo dodatno poštovanje za sve što je učinio za franšizu. Slobodan igrač je i Tim Duncan, ali će prije Philadelphia postati konkurentna momčad nego on trepnuti na ponude drugih klubova osim San Antonija. Tako su mislili i u Miamiju za Dwyane Wadea, ali on ih je iznenadio te postavio neke zahtjeve oko novog ugovora, prije svega oko njegove duljine, koju Pat Riley ne želi potvrditi, barem ne u novčanom iznosu kojeg Wade traži. Iako je izgledno da će on ipak ostati u Heatu, neki mediji spominju i mogućnost ponovnog udruživanja njega i LeBrona, ovaj put u Clevelandu.

Za razliku od navedenih, izgledno je kako bi Greg Monroe mogao napustiti klub. Pistonsi su u čudnoj tranziciji, Monroe je u jednom trenutku izgledao kao lice franžize, ali je ljubav u posljednje vrijeme pala. Igrač je odbio uzeti posljednju godinu ugovora, a Phil Jackson je njega zaokružio kao jednog od najvažnijih meta New York Knicksa.

Veliko zanimanje izaziva i Danny Green kojeg bi San Antonio mogao zadržati samo ako ne potpiše Aldridgea, a dok se čeka rasplet s visokim krilom Portlanda, Green je već obavio razgovore s Detroitom i Sacramentom. Indiana je jako zainteresirana za Montu Ellisa, Milwaukee bi mladoj jezgri želio dodati Tysona Chandlera, a Patrick Beverley je, osim, Houstona, izazvao zanimanje i New Yorka te Clevelanda.

Neki poslovi su već danas i obavljeni. Uglavnom se radi o produženjima ugovora pa je tako Anthony Davis potpisao petogodišnji ugovor s New Orleansom vrijedan 145 milijuna eura. Kawhi Leonard će za pet godina dobiti 90 milijuna dolara od Spursa, a nove ugovore su potpisala i dva igrača Brooklyna – Brook Lopez će dobiti 60 milijuna za tri godine, a Thaddeus Young 50 milijuna za četiri godine. Jedini igrač koji je za sada službeno promijenio klub je Al-Farouq Aminu koji je od Portlanda dobio 30 milijuna dolara za četiri godine.

Spomenimo i kako je ukupno 174 igrača bilo na tržištu, no neki su od njih već potpisali nove ugovore ili 'pokupili' opciju posljednje godine kako bi slobodni igrači postali sljedeće godine kada će se dijeliti puno veći novčani iznosi...

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Al-Farouq AminuThaddeus YoungBrook LopezKawhi LeonardAnthony DavisPatrick BeverleyTyson ChandlerMonta EllisDanny GreenGreg MonroeDwyane WadeTim DuncanMarc GasolKevin LoveLeBron JamesJimmy ButlerDeAndre JordanLaMarcus Aldridge

Ostale Vijesti