I najveći griješe - ovo je 10 najboljih košarkaša koji nisu izabrani u prvoj rundi drafta (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 11min | sri. 18.03.15. | 14:49

Skauting u svim sportovima dosegnuo je savršenstvo, a posebno se to odnosi na američki sustav provjere mladih talenata. Ipak, čak i u najvećim svjetskim ligama i klubovima, poput NBA, događaju se nevjerojatni propusti što se tiče odabira igrača.

Povelika je lista igrača koji u NBA ligi igraju značajnu ulogu, a koji su izabrani u drugoj rundi drafta. Prije njih su birani igrači koji su bili samo prolaznici u NBA ligi, a neki skauti su sigurno dobili otkaze zbog svojih loših procjena.

Teško je pozabaviti se povijesnim izborom najboljih igrača izabranih u drugoj rundi. Mi smo se odlučili posložiti aktualne igrače u dvije petorke koje bi se, u to smo prilično sigurni, borile za sam vrh NBA lige.

Goran Dragić (Miami Heat)

45. pick drafta 2008. (San Antonio Spurs, u draft večeri zamijenjen u Phoenix Suns)
Izabrani prije njega na sličnim pozicijama*: D.J. Augustin, Jerryd Bayless, George Hill, J.R. Giddens, Mario Chalmers, Kyle Weaver, Sonny Weems, Chris Douglas-Roberts, Sean Singletary
Učinak u sezoni 2014./15: 16,3 koša, 4,3 asistencije, 3,5 skoka, 1,1 ukradena lopta
Plaća za sezonu 2014./15.: 7,5 milijuna dolara (ugovor do 2016. – posljednja godina opcija igrača)

Goran Dragić je bio najveća zvijezda zimskog prijelaznog roka. Nekoliko dana prije deadlinea, slovenski je playmaker zatražio trade iz Phoenixa, a ubrzo je završio na sunčanoj Floridi gdje će sljedećih godina praviti društvo Dwyaneu Wadeu, Chrisu Boshu, ali i Hassanu Whitesideu. Naime, iako mu ugovor istječe ovog ljeta, a Dragić će biti jedan od najvažnijih slobodnih igrača ove godine, čisto sumnjamo da bi Pat Riley pristao dovesti igrača na nekoliko mjeseci. Uostalom, Dragić je ionako izjavio kako mu je Miami na vrhu liste prioriteta za nastavak karijere.

Dvije se momčadi mogu gristi oko Dragića. Spursi su ga 2008. draftali da bi ga odmah poslali u Phoenix. Zauzvrat su dobili Malika Hairstona, igrača koji je odigrao svega 62 utakmice u NBA ligi, a kasnije je promijenio dosta europskih klubova. Ove sezone igra u AEK-u.

Druga momčad su Sunsi. Oni su Dragića 2011. mijenjali u Houston da bi ga tek godinu dana kasnije vratili. I sjajno se Slovenac uklopio u Arizoni, odigrao nevjerojatnu prošlu sezonu u kojoj je Phoenix vukao prema playoffu, ali 8. mjestu na Zapadu ipak im je pobjeglo. A onda su se Sunsi zaigrali – odlučili su da Dragić igra bez lopte, na poziciji 'dvojke', uz Bledsoa doveli i Thomasa, pa je Dragić javno rekao kako ne vidi budućnost u tom sistemu te zatražio trade. A kada u NBA ligi igrač to napravi, obično mu i usliše želju te ga zamijene. Tako je bilo i ovaj put.

Kyle Korver (Atlanta Hawks)

51. pick drafta 2003. (New Jersey Nets, u draft večeri zamijenjen u Philadelphia 76erse)
Izabrani prije njega na sličnim pozicijama*: Jarvis Hayes, Žarko Čabarkapa, Saša Pavlović, Zoran Planinić, Travis Outlaw, Carlos Delfino, Ndudi Ebi, Jason Kapono, Luke Walton, Travis Hansen, Steve Blake, Willie Green, Keith Bogans, Sani Bečirović, James Jones
Učinak u sezoni 2014./15.: 12,4 koša, 4,1 skok, 2,5 asistencija
Plaća za sezonu 2014./15.: 6,2 milijuna dolara (ugovor do 2017.)

Korver je radio čuda na sveučilištu Creighton gdje je posljednje dvije godine imao prosjek od više od 30 koševa po utakmici, dobro je počeo i NBA karijeru u Philadelphiji te tako i nastavio u Utahi i Chicagu, ali je eksplodirao od kada je došao u Atlantu. Trener Mike Budenholzer je postavio savršeni sustav za Korvera koji neumoljivo 'trpa' svaki (polu)otvoreni šut kojeg dobije, a postavio je i rekord u broju uzastopnih utakmica u kojima je postigao najmanje jednu tricu. Brojka je zaustavljena na nevjerojatnih 127 utakmica. Rekord koji je impresivan, ali koji bi vrlo lako mogao srušiti Steph Curry.

Što se Korvera tiče, on je s 34 godine ove sezone izborio svoj prvi All Star nastup, a kada pogledate popis igrača koji su birani ispred njega prije 12 godina, jasno je da mnoge momčadi mogu žaliti za ovakvim šuterom. Propuštan je ponajprije zbog nedostataka u obrambenoj igri, ali pravi trener, poput Budenholzera, je pronašao pravi sustav u kojem se te mane mogu sakriti. Uostalom, teško se može reći za Korvera da se ne trudi u obrani, ima on i dobrih reakcija, ali je jednostavno fizički nemoćan protiv pojedinih igrača na svojim pozicijama.

Chandler Parsons (Dallas Mavericks)

38. pick drafta 2011. (Houston Rockets)
Izabrani prije njega na sličnim pozicijama*: Derrick Williams, Marcus Morris, Chris Singleton, Tobias Harris, Bojan Bogdanović, Kyle Singler, Tyler Honeycutt
Učinak u sezoni 2014./15.: 15,8 koševa, 4,8 skoka, 2,3 koša, 1,1 ukradena lopta
Plaća za sezonu 2014./15.: 14,7 milijuna dolara (ugovor do 2017.)

Nevjerojatnu su grešku napravili u Houstonu ovog ljeta. Njihov GM Daryl Morey, poznat po tome da se voli kockati s različitim kombinacijama oko igrača i njihovih ugovora, prokockao je jednog od stožernih igrača Rocketsa prošle sezone. Parsons je u Teksas došao sa sveučilišta Florida, a poznato je Gatorsi imaju odličan košarkaški IQ. To je pokazao i igrama u svoje prve tri sezone u kojima je, iako najslabije plaćen, ostvarivao odlične brojke, a zahvaljujući svojem ponašanju bio omiljeni lik u svlačionici.

I onda je došlo ljeto. Morey je želio dovesti Chrisa Bosha, a s Parsonsom se dogovoriti kasnije. No, dok je Houston čekao Bosha koji im je na kraju dao odbijenicu, Dallas je ponudio lijepi iznos Parsonsu kojeg Rocketsi nisu bili u mogućnosti matchirati. Parsons je tako ostao u Teksasu, ali je sada najplaćeniji član momčadi koja je početkom sezone igrala nemoguće dobru ofenzivnu košarku. Onda je došao Rajon Rondo i sve to malo vratio unatrag, ali ne sumnjamo kako će Rick Carlisle naći rješenje da Mavse posloži na pravi način do doigravanja, a u najgorem slučaju do sljedeće sezone. U tome će mu svakako pomoći Parsons, igrač kojeg svaki trener voli jer će u svakom trenutku dati sve od sebe.

Paul Millsap (Atlanta Hawks)

47. pick drafta 2006. (Utah Jazz)
Izabrani prije njega na sličnim pozicijama*: Andrea Bargnani, Tyrus Thomas, Shelden Williams, Mouhamed Sene, Hilton Armstrong, Cedric Simmons, Shawne Williams, Renaldo Balkman, Josh Boone, Joel Freeland, Steve Novak, Solomon Jones, Paul Davis, Craig Smith, James Augustine, Marquinhos, Lior Eliyahu, Alexander Johnson
Učinak u sezoni 2014./15.: 19,9 koševa, 8 skoka, 3 asistencije, 1,7 ukradene lopte, 0,9 blokade
Plaća za sezonu 2014./15.: 9,5 milijuna dolara (ugovor mu istječe ove godine)

Predivan je potez napravila uprava Hawksa prije dvije godine kada je dovela Millsapa za manje od 10 milijuna dolara po sezoni. On je karijeru počeo u Jazzu odakle je otišao jer su se u Salt Lake Cityju odlučili graditi momčad oko Favorsa, Kantera i Goberta u unutrašnjoj liniji. Atlanta je, nekako ispod radara, dovela Millsapa, a on je odgovorio na najbolji mogući način ostvarivši dva nastupa na All Staru u posljednje dvije godine.

I upravo je Millsap na neki način najbolji pokazatelj zbog čega su Hawksi tako zanimljiva momčad. Iako bi mogao glumiti zvijezdu, u svakom je trenutku napraviti sve što se od njega traži, a činjenica kako je svojoj borbenosti pod košem dodao i šut za tricu, čini od Atlante momčad koju je praktično nemoguće čuvati. Millsapu ugovor istječe ovog ljeta, vjerujemo da će Hawksi napraviti sve da ga zadrže, a očekujemo da čovjek s 30 godina dobije ugovor od najmanje 15 milijuna po sezoni. On to svakako zaslužuje.

Marc Gasol (Memphis Grizzlies)

48. pick drafta 2007. (Los Angeles Lakers, u NBA došao sljedeće godine, a u međuvremenu je zamijenjen u Memphis)
Izabrani prije njega na sličnim pozicijama*: Spencer Hawes, Tiago Splitter, Kyrylo Fesenko, Stanko Barać
Učinak u sezoni 2014.715.: 17,8 koševa, 7,9 skoka, 3,8 asistencije, 1,7 blokada, 0,9 ukradenih lopti
Plaća za sezonu 2014./15.: 15,8 milijuna dolara (ugovor mu istječe ove godine)

Kada su Memphis i Lakersi početkom 2008. napravili trade u kojem je Pau Gasol došao u Los Angeles, a u suprotnom pravcu su 'otišli' tek pickovi i prava na Marca, koji još nije igrao u NBA ligi, to je proglašeno najvećom prevarom u NBA svijetu. Pau je bio na vrhuncu forme, radi se o jednom od najboljih Europljana koji su igrali u NBA ligi, a njegov mlađi brat je, osim visine, pažnju zaokupljao i viškom kilograma.

No, u međuvremenu je Marc smršavio i postao jedan od najboljih centara na svijetu. Prije dvije godine je proglašen najboljim obrambenim igračem lige, ima 2 nastupa na All Staru, a pitanja oko onog tradea prije 7 godina su nestala. Doduše, Pau je osvojio dva naslova u Lakersima, ali ni Memphis nije dobro prošao što se ne može reći za Spurse, Jazz i Pacerse koji su, umjesto njega, birali Splittera, Fesenka i Baraća. Nismo se i nećemo u ovom tekstu previše baviti sa 'što bi bilo da je bilo', ali samo zamislite San Antonio s Marcom Gasolom u petorci umjesto Splittera.

A moglo bi se dogoditi i da Grizzliesi počnu zamišljati život bez Gasola mlađeg. On je na ljeto slobodan igrač, sigurno će biti jedan od najvažnijih free agenata, a ako Memphis ove sezone ne dođe barem do finala Zapada, mogao bi ipak promijeniti sredinu. Ponuda neće nedostajati, a Memphis s ovom momčadi sljedećih godina ne može previše napredovati.

Monta Ellis (Dallas Mavericks)

40. pick drafta 2005. (Golden State Warriors)
Izabrani prije njega na sličnim pozicijama*: Raymond Felton, Rashad McCants, Gerald Greedn, Julius Hodge, Nate Robinson, Jarrett Jack, Salim Stoudemire, Daniel Ewing, C.J. Miles, Travis Diener, Von Wafer
Učinak u sezoni 2014./15.: 19,2 koša, 4,3 asistencije, 2,4 skoka, 1,9 ukradenih lopti
Plaća za sezonu 2014./15.: 8,2 milijuna dolara (ugovor do 2016. – posljednja godina opcija igrača)

Kod Monte je jedno sigurno – zabave neće nedostajati. Iako je na papiru tvorio nevjerojatan dvojac sa Stephom Curryjem, Ellis nije mogao opstati u Warriorsima jer su njih dvojica ipak previše slični igrači – obojica vole imati loptu u rukama i obojica vole zabijati puno koševa. Odlaskom Ellisa, ali i oporavkom od ozljeda, Curry je 'poludio', a Ellis se, nakon epizode u Bucksima, odlično snašao u Dallasu.

Njegova brzina, mogućnost probijanja protivnika i dobar šut odlično su se uklopila u igru koju razvija Rick Carlisle, a nakon prošle sezone, koja je za Mavse na neki način bila prijelazna, i ove je godine Ellis nastavio s dobrim igrama. Kad je došao Rondo, doživio je mali pad, ali je u posljednjih nekoliko utakmica opet počeo igrati odlično. Na ljeto ima opciju da raskine ugovor i isproba tržište pa će biti zanimljivo vidjeti što će se dogoditi s njim.

Manu Ginobili (San Antonio Spurs)

57. pick drafta 1999. (San Antonio Spurs)
Izabrani prije njega na sličnim pozicijama*: Trajan Langdon, William Avery, James Posey, Dion Glover, Vonteego Cummings, John Celestand, Chris Herren, Laron Profit, Gordan Giriček, Ryan Robertson, Rodney Buford, Melvin Levett
Učinak u sezoni 2014./15.: 11,4 koša, 4,4 asistencije, 3 skoka, 0,9 ukradenih lopti
Plaća za sezonu 2014./15.: 7 milijuna dolara (ugovor mu istječe ove godine)

Iako je dojam kako je Manu ove sezone nešto slabiji, baš kao i Spursi, on je na razini igara u prethodne tri sezone u kojima je i dalje s klupe donosio veliku energiju momčadi koja je lani osvojila naslov, a godinu prije toga igrala u finalu NBA lige.

Manu je jedan od najboljih igrača biranih u 2. rundi drafta svih vremena, čovjek je osvojio četiri NBA naslova, najbolji je južnoamerički košarkaš svih vremena, a na dan kada se on umirovi košarka će izgubiti jednog od istinskih umjetnika. Virtuoz bez premca.

Wesley Matthews (Portland Trail Blazers)

Nije izabran na draftu 2009. (potpisao ugovor s Utah Jazzom)
Izabrani prije njega na sličnim pozicijama*: Terrence Williams, Gerald Henderson, Earl Clark, Austin Daye, Victor Claver, Omri Casspi, DeMarre Carroll, Wayne Ellington, Christian Eyenga, Jermaine Taylor, Jodie Meeks, Marcus Thornton, Chase Budinger, Taylor Griffin, Sergiy Gladyr, Jack McClinton, Robert Vaden
Učinak u sezoni 2014./15.: 15,9 koševa, 3,7 skoka, 2,3 asistencije, 1,3 ukradene lopte
Plaća za sezonu 2014./15.: 7,2 milijuna dolara (ugovor mu istječe ove godine)

Matthews je iznimka među iznimkama. On ne samo da nije izabran u prvoj rundi, nego nije izabran uopće na draftu iako je imao odlične brojke u posljednjoj godini na dobrom sveučilištu Marquette. Međutim, NBA skauti 'ne vole' igrače koji provedu četiri godine na sveučilištu pa su ga svi preskočili da bi ga Utah kroz kamp 'otkrila' i ponudila mu ugovor. Nakon godine u zemlji Mormona, Matthews je prihvatio ponudu Blazersa i postao standardnu član petorke Portlanda koja je posljednjih godina među najboljima u NBA ligi.

Matthews može pokriti pozicije 'dvojke' i 'trojke', igra dobru obranu i ima dobar šut, a ovog ljeta je sve to trebao naplatiti ugovorom koji bi sigurno prelazio 10 milijuna po sezoni. Međutim, zbog teške ozljede odigrao je samo 59 utakmice ove godine i pitanje je hoće li uopće biti spreman za početak sljedeće sezone pa će i novac, koji će klubovi za njega nuditi, sigurno biti manji.

Draymond Green (Golden State Warriors)

35. pick drafta 2012. (Golden State Warriors)
Izabrani prije njega na sličnim pozicijama*: Thomas Robinson, Royce White, Tyler Zeller, Terrence Jones, Andrew Nicholson, Jared Sullinger, Fab Melo, Arnett Moultrie, Perry Jones III, Jae Crowder
Učinak za sezonu 2014./15.: 11,7 koševa, 8,2 skoka, 3,6 asistencija, 1,7 ukradenih lopti, 1,3 blokade
Plaća za sezonu 2014./15.: 915 tisuća dolara (ugovor mu istječe ove godine)

Draymond Green je na neki način i razlog pisanja ovog teksta. Nevjerojatno je kako je ovaj igrač napredovao u ovoj sezoni, a kada ste jedan od važnijih igrača ponajbolje momčadi lige, onda vam je jasno o kakvom se igraču radi. Mnogi smatraju kako je Green najveći kandidat za titulu igrača koji je najviše napredovao, a neki ga spominju  i kao kandidata za najboljeg obrambenog igrača lige. U svakom slučaju jedno je sigurno – na ljeto će on dobiti ogroman iznos, a nitko u Warriorsima neće ni primijetiti da je Davidu Leeu istekao ugovor.

Što se dogodilo s Greenom u posljednjih godinu dana? Trener Steve Kerr kaže da je riječ o jednom od najvećih radnika kojeg je ikada vidio, po cijele dane Green provodi u dvorani popravljajući aspekte igre s kojima nije zadovoljan, a ono najvažnije je da je puno radio na svojem tijelu. Naime, igrao je on odlično na Michigan Stateu, ali je u NBA ligu došao s viškom kilograma te su skauti smatrali da je prespor za igranje na visokom krilu. Sada znaju drugačije. Green je definitivno jedna od najljepših ovosezonskih NBA priča.

DeAndre Jordan (Los Angeles Clippers)

35. pick drafta 2008. (Los Angeles Clippers)
Izabrani prije njega na sličnim pozicijama*: Robin Lopez, Javale McGee, Alexis Ajinca, Kosta Koufos, Nikola Peković
Učinak u sezoni 2014./15.: 11,3 koša, 14,7 skokova, 2,2 blokade, 1 ukradena lopta
Plaća za sezonu 2014./15.: 11,4 milijuna dolara (ugovor mu istječe ove godine)

Blake Griffin nije igrao više od mjesec dana, ali Clippersi nisu izgubili korak s vrhom Zapada. Jedan od razloga su i sjajne igre DeAndre Jordana koji je ove godine prvi skakač i četvrti bloker lige, a njegov trener Doc Rivers je izjavio da je nemoguće da bilo tko dobije nagradu za najboljeg defenzivnog igrača sezone umjesto njega. Naravno da DeAndre i dalje ne može pogađati slobodan bacanja u zadovoljavajućem postotku pa će se protivnici često odlučiti na hack-a-Jordan taktiku, ali pogledajte još jednom ove brojke. Nevjerojatno. Doduše, zlobnici bi rekli da su one takve jer je centar Clippersa u posljednjoj godini ugovora pa se bori za novi, što je istina, ali pitajte klubove koji su umjesto njega draftali Lopeza, McGeea, Ajincu ili Koufousa bi li mu oni dali 15-ak milijuna po sezoni koliko će sigurno dobiti.

Ostali igrači vrijedni spomena izabrani u 2. rundi drafta: Lou Williams, Danny Green, Mo Williams, Omer Asik, Nikola Peković, Amir Johnson, Lance Stephenson, Amir Johnson, Marcin Gortat, Trevor Ariza, Luis Scola, Hassan Whiteside, Isaiah Thomas, Matt Barnes, Anderson Varejao...

*kod igrača koji su prije birani od igrača u našem izboru pobrojali smo samo one koji su birani na pozicijama sličnim njima, a nisu opravdali očekivanja. Nije imalo smisla, primjerice, da u slučaju Wesleya Matthewsa spominjemo Jamesa Hardena, Tyrekea Evansa ili Stephena Curryja koji su, više ili manje, opravdali očekivanja i visoki pick

(Foto: Action Images/Grafika: Vedran Duhaček)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Manu GinobiliWesley MatthewsGoran DragićMarc GasolDeAndre JordanDraymond GreenMonta EllisChandler ParsonsPaul MillsapKyle Korverizdvajamo

Ostale Vijesti