Drama u borbi za broncu: Španjolci srušili Australce u kontroverznoj završnici, briljirao Pau Gasol

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 21.08.16. | 19:59

Španjolci do prve bronce nakon tri srebra, Australci i dalje bez medalje na Olimpijskim igrama...

Košarkaši Španjolske osvojili su broncu na Olimpijskim igrama u drami protiv Australije pobjedom 89:88.

Španjolska je u prvom poluvremenu uspjela stvoriti jedinu opipljivu prednost u utakmici, kada je u 16. minuti povela s 12 razlike. No, Australci su drugu četvrtinu zaključili serijom 10:0 i na poluvrijeme otišli sa samo dva koša zaostatka (40:38).

Do kraja dvoboja nijedna momčad nije se uspjela odvojiti na više od šest koševa prednosti, koliko su Španjolci imali na početku posljednje četvrtine. Australci su u posljednjih 30 sekundi ušli s minimalnim vodstvom (86:85), da bi Pau Gasol realizirao dva slobodna bacanja i 28 sekundi prije kraja donio prednost Španjolcima. Australija košem Arona Baynesa devet sekundi prije kraja dolazi do 88:87, a onda se pet sekundi prije isteka Sergio Rodriguez u prodoru zabija u Pattyja Millsa. Suci su procijenili da je Australac napravio osobnu pogrešku.

Rodriguez je bio precizan sa slobodnih bacanja i donio Španjolskoj 89:88. Nakon minute odmora Australci kreću u akciju za pobjedu, no toliko su je loše izveli da nisu uspjeli uputiti šut na koš. Tako su ostali na korak od svoje prve košarkaške medalje u muškoj konkurenciji na Olimpijskim igrama. Ovo im je već četvrti poraz u dvobojima za broncu na OI.

Španjolsku je do prve olimpijske bronce nakon tri osvojena srebra predvodio Pau Gasol s 31 košem i 11 skokova. Nikola Mirotić je ubacio 14, a Sergio Rodriguez 11 poena uz pet asistencija. Kod Australaca 30 koševa Pattyja Millsa, te 15 poena Davida Andersena. Hrvatski Australac Andrew Bogut je igrao manje od 14 minuta, jer je ispao s pet osobnih grešaka.

(Foto: Action Images)


Tagovi

košarkaAustralska košarkaška reprezentacijaŠpanjolska košarkaška reprezentacijaOlimpijske igre Rio de Janeiro

Ostale Vijesti