Action Images
Action Images

Cedeviti nije bio dobar, a noćas je potpisao za četvrte NBA prvake u karijeri

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 23.11.20. | 11:31

Netko ovih svih godina možda nije spavao potpuno mirno.

Početkom srpnja 2012. veliki Božo Maljković stigao je u Zagreb na poziciju glavnog trenera tada obećavajućeg košarkaškog projekta, zagrebačke Cedevite, kluba koji je u već zabrinjavajuće načetim uvjetima ponirajuće hrvatske klupske košarke nudio svojevrstan ''otok'' ispravnog rada, financijske stabilnosti i ambicioznosti.

Osim što je osvojio dvije Eurolige s Jugoplastikom (1989., 1990.) i jednu s Limogesom (1993.), isto je zadnji put ponovio 1996. na klupi Panathinaikosa, u onom legendarnom finalu gdje je pobjedu blokadom u zadnjim sekundama donio Stojko Vranković.

Došavši u Cedevitu, jedan od prvih poteza šjor Bože bio je taj što je iskoristio svoja grčka poznanstva i dobio preporuke za izvjesnog Australca, tada 25-godišnjeg centra Aarona Baynesa. Pogledao je njegove izvedbe, uvjerio se u njegove kvalitete i naložio tada dijelu menadžmendta Cedevite zaduženog za sportska pitanja da ga potpišu i dovedu iz Ikarosa (kluba u kojem su svojedobno igrali recimo Zoran Vrki i Bariša Krasić).

No dobio je odgovor kako Baynes ''nije dovoljno dobar ni za domaću ligu, kamoli za Euroligu''. Igrač je tako završio u, zanimljivo, ljubljanskoj Olimpiji – klubu koji je danas ''jedno'' s Cedevitom – a već godinu dana poslije u NBA ligi, i to u San Antonio Spursima.

2014. već u svojoj rookie sezoni je uzeo prsten prvaka sa Popom, Duncanom i ostalima u onom finalu gdje su Spursi pobijedili Miami Heat s ''velikom trojkom'', u kojem su se igrači s Floride žalili na pokvaren sustav klimatizacije u prvoj utakmici.

Dvije sezone od 2015. do 2017. proveo je u Detroit Pistonsima, naredne dvije u Bostonu, a kad je u ljeto 2019. mijenjan u Phoenix Sunse, u svoju je igru – u skladu s galopriajućim NBA trendom – unio šut izvana, konkretno tricu. To mu je pomoglo da prosjek koševa digne sa 5.6 prethodne sezone na 11.5 u Sunsima.

Sinoć je kao slobodni agent potpisao dvogodišnji ugovor s novom momčadi, Toronto Raptorsima, za 14.3 milijuna u dvije godine. Ukupno će s ovime sigurno u NBA ligi zaraditi 45 milijuna dolara, a momčadi koje već sad ima u svom životopisu imaju skupa 25 naslova NBA prvaka.

Eto koliko je davne 2012. naša klupska košarka bila jaka.



Tagovi

Aaron BaynesCedevita Olimpijakošarkaški transferi

Ostale Vijesti