Bogdana žele na Istoku, stvara novog favorita za naslov

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 23.01.20. | 09:59

Još smo u iščekivanju tog jednog trejda koji će značajnije izmijeniti projekciju doigravanja.

Zadnja dva dana procurile se informacije o novim špekulacijama, odnosno namjerama da Philadelphia 76ersi rosteru pridodaju onaj tip igrača koji im nasušno nedostaje kako bi ušli u onaj najuži krug favorita za naslov.

Svakom poznavatelju najjače lige svijeta jasno je da ova momčad prvenstveno oskudijeva vanjskim šutom. To je obilježje bez kojeg se u današnjoj NBA na najviše dosege jednostavno ne može računati.

Elton Brand se u međusezoni slagavši roster vodio manje-više jednim ciljem: Kako zaustaviti Giannisa Antetokounmpa. Iako se slanje Jimmyja Butlera sign-and-tradeom u Miami Heat za Josha Richardsona ne čini kao potez koji osiromašuje Sixerse šuterske moći, potpisivanje Ala Horforda svakako da. Vjerojatno se njegova plaća mogla iskoristiti i za dovođenje drukčijeg tipa igrača.

No Brand se odlučio za veterana koji je fenomenalan obrambeni igrač, prilično solidan šuter izvana, pozitivan faktor u svlačionici (za razliku od Butlera), te dodatna ''napast'' za Giannisa. Da od ove momčadi Giannis itekako ima razloga strahovati, dokazuje utakmica na Božić, kada su Sixersi (prije svih Joel Embiid) prilično razgolitili Greek Freaka i dokazali da mu se itekako može stati na kraj.

Također, razlog dovođenja Horforda bila je i veoma ozljediva narav Embiida, te bi se tako osiguralo da je u rotaciji prisutan moćan igrač reketa i u prilikama kad je Kamerunac prikovan za prvi red gledališta.

No u vrijeme kad se dogovaraju zadnji mogući potezi i manevri u slaganju šampionskog mozaika, u uredima Sixersa odlučili su dati završni dodir rosteru za kojeg mnogi vjeruju da je kadar napasti i sâm trofej Larryja O'Briena.

Bogdan Bogdanović polusramežljive je znake nezadovoljstva svojom situacijom u Sacramento Kingsima davao još uoči početka sezone. Za razliku od nekih svojih suigrača, predmet njegova razilaženja s rukovodstvom franšize nisu bila financijska pitanja, već njegova uloga u momčadi. Bez obzira što je, pogotovo uzevši u obzir kontekst visine nekih plaća duž cijele lige, Bogdan debelo potplaćen, on bi htio veće ovlasti na terenu.

Stalo mu je prvenstveno do sportskih aspekata, te nije čudno da se njegovo ime ovog trade roka dovodi u vezu s contenderima – najprije Los Angeles Lakersima, sad i Sixersima. Ono što Bogdana čini iznimno primamljivim je nekoliko činjenica: poprilično mala plaća koja ne bi puno iscrpila salary cap niti natjerala da se u suprotnom smjeru šalju skupi i važni djelići rostera (ukoliko bi Kingsi našli u dotičnim igračima fit). Druga stvar je što je u pitanju odličan šuter, ali takav koji je u stanju i sam iskreirati šut. Puno je on više od spot-up tricaša.

Istina, nije elitni penetrator (puno je tome bliži drugi Bogdanović, onaj hrvatski), ali uz jednog Bena Simmonsa u petorci, tu mu se može dati popusta. Kingsi bi u ovoj zamjeni mogli računati na Jonaha Boldena, još uvijek tek 24-godišnjeg visokog igrača koji je dokazao da ima vještinu i potencijal da je još više razvije. Naravno, pitanje je njegovog zdravlja s obzirom da je već dugo ozlijeđen.

Drugo rješenje je navijačima Sixersa dobro poznato, ali i hrvatskoj publici. Zajedno sa Darijom Šarićem, Jerrydom Baylessom i izbor druge runde drafta 2022. Robert Covington je u studenom 2018. mijenjan u Minnesota Timberwolvesa za spomenutog Jimmyja Butlera koji, kako smo već napomenuli, od ovog ljeta nije više igrač Phile.

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="en"><p lang="en" dir="ltr">Timberwolves send Jimmy Butler and Justin Patton to Philadelphia for Dario Saric, Robert Covington and a 2022 second-round pick, per <a href="https://twitter.com/ShamsCharania?ref_src=twsrc%5Etfw">@ShamsCharania</a> <a href="https://t.co/IRWEHmQUz4">pic.twitter.com/IRWEHmQUz4</a></p>&mdash; Bleacher Report (@BleacherReport) <a href="https://twitter.com/BleacherReport/status/1061318204209926144?ref_src=twsrc%5Etfw">November 10, 2018</a></blockquote>

<script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Iako brojkama nije pao, dapače, veći utjecaj je imao u Sixersima, pogotovo zaključno sa sezonom 2017./2018. On, istinabog, nije ofenzivna moć niti igrač finese poput Bogdana, ali je catch-and-shoot napast brzog izbačaja i, ono što je možda još bitnije – elitni obrambeni igrač na svojoj poziciji. Naravno, neusporedivo jači na tom polju od Bogdana.

Matisse Thybulle je mladi šuter koji je zapravo rijetka tricaška prisutnost u Sixersima, no Covington bi svakako predstavljao stepenicu više. Thybulle je pretrpio ozljedu ove sezone, a kao rookie manje je kadar doprinijeti u žestokoj košarci doigravanja ''na nož'', no s mladom momčadi u razvoju on bi stasao uz nužno strpljenje.

Sve u svemu, postane li Phila opasnost po protivnikov koš s cijele polovice, možda ćemo biti svjedoci veoma neizvjesnog i dugog finala Istoka.  

(foto: Reuters)

 


Tagovi

Bogdan BogdanovićRobert CovingtonDario ŠarićMinnesota TimberwolvesPhiladelphia 76ersSacramento KingsNBA tradeovi

Ostale Vijesti