Aco pun iznenađenja, Španjolska pobijedila Hrvatsku u tvrdoj utakmici

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 05.09.17. | 18:52

Hrvatska je odigrala najbolju utakmicu na Eurobasketu.

Hrvatska je odigrala najbolju utakmicu na Eurobasketu i – izgubila. Iako smo nakon uvodne tri utakmice s razlogom sumnjali u našu reprezentaciju, utakmica protiv Španjolske je pokazala ono što je izbornik Aleksandar Petrović često naglašavao: da imamo kvalitetu, ali da se ne isplati sve pokazivati odmah u prvim utakmicama, odnosno kako je najvažnije kako ćemo izgledati u nedjelju kada se igra osmina finala.

Petrović je iznenadio odmah na početku utakmice. Izgledno je bilo da Ukić neće igrati zbog ozljede, a na tu činjenicu je naš izbornik odgovorio petorkom bez playmakera i bez klasičnog centra – Simon, Bogdanović, Tomas, Šarić i Bender. Šarić je bio na mlađem Gasolu, Bender je pokušavao zaustaviti Paua, a Rubija smo svjesno ostavljali na šutu. Općenito smo se više orijentirali na branjenje reketa, a to nam je donijelo rezultata jer Španjolci u uvodnim minutama nisu uspjeli pogoditi ništa. S druge strane, Simon se probudio u napadu, dobru rolu je imao Bender te smo došli do 10:1.

Prednost smo održavali do samog kraja četvrtine, Šarić i Bender su blokadama zaustavljali španjolske napade, ali ipak nismo imali snage za nešto više. Španjolci su svojom dubinom došli do prednosti od 21:20 nakon 10 minuta, a donijeli su je igrači s klupe. Čim bi braća Gasol izašla, a na parketu bila braća Hernagomez, automatski bi naš obrambeni koncept bio na većoj kušnji. Španjolci su u tim trenucima igrali brže i lakše dolazili do koševa.

Drugu četvrtinu smo krenuli dosta loše. Izgubili smo nekoliko lopti, a Španjolci preko P.Gasola i Rodrigueza došli na dvoznamenkastu prednost (38:28). Do kraja poluvremena smo ipak smanjili na 32:38, a u nastavak utakmice opet ušli koncentrirano. U trećoj četvrtini napokon je do zraka došao Bogdanović, kojeg su Španjolci a posebno Juan Hernangomez čvrsto držali. Pogodio je 'Babo' nekoliko teških šuteva, vratio Hrvatsku u vodstvo, a s minimalnih 54:53 smo ušli u zadnjih 10 minuta.

A u završnici je bilo svega. Probali su Španjolci odmah sa zonom, ali ju je odmah 'razbio' Tomas. Niti jedna momčad se nije uspjela odvojiti, a kada je Španjolska minutu i pol prije kraja otišla na 68:63, izgledalo je kao da je sve gotovo. No, tada je Pau Gasol napravio prekršaj u napadu, nakon reakcije dobio tehničku pogrešku, a nju je dobila i španjolska klupa. Šarić je postigao četiri bacanja u nizu, ali nakon toga nismo uspjeli zabiti koš iako smo imali dva ofenzivna skoka. Simon i Tomas su promašili trice, a cijela situacija je završila našom izgubljenom loptom.

Uslijedio je ludi šut kojeg je pogodio Rodriguez preko ruke Popoviću, a Bogdanović je odgovorio polaganjem. Petrović se odlučio na pravljenje prekršaja na Rubiju koji je oba puta bio precizan, ali je Bogdanović 22 sekunde prije kraja opet pogodio iz polaganja. San Emeterio nakon toga postiže oba bacanja, a pitanje pobjednika rješava J.Hernangomez blokadom na Bogdanoviću. Na kraju je utakmica završila pobjedom Španjolske 79:73.

Šarić je bio naš najefikasniji igrač s 18 poena uz 13 skokova, 5 asistencija i 2 blokade. Bogdanović je dodao 15 poena i 3 skoka, Popović 11 poena, 3 asistencije i 2 skoka, a Tomas 10 poena i 3 skoka. Žorić je imao 6 poena, a Bender 4. Utakmicu nisu igrali dosadašnji starteri Ukić i Planinić, a svoje minute je dobio i Buva.

Kod Španjolaca je najefikasniji bio Rubio s 13 poena uz 4 asistencije. Rodriguez i San Emeterio su imali po 12 poena, a Pau Gasol 11 poena i 10 skokova.

Hrvatska za dva dana igra posljednju utakmicu protiv Češke, najvjerojatnije će skupinu završiti na drugom mjestu, a izgledno je da ćemo u osmini finala igrati protiv Rusije ili Turske.

(Foto: Fiba)


Tagovi

Španjolska košarkaška reprezentacijaHrvatska košarkaška reprezentacijaEurobasket 2017

Ostale Vijesti