Mlade teniske zvijezde u kandžama bivših suradnika

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 02.07.19. | 16:48

S jedne strane oduševljenje senzacijom, s druge – životne drame.

Prvi dan Wimbledona već je ponudio pravu senzaciju. 15-godišnja Cori ‘Coco’ Gauff šokirala je peterostruku pobjednicu i čak 24 godine stariju Venus Williams. Coco je tako postala najmlađa tenisačica koja je ostvarila pobjedu u glavnom ždrijebu turnira još od 1991. godine.

Međutim, nije to sve što smo vidjeli na otvaranju turnira u All England Clubu. Veliko iznenađenje priredio je i Thomas Fabbiano, izbacivši Stefanosa Tsitsipasa koji ima vrlo dobru sezonu. Ono što nije previše iznenadilo, gledajući njihovu formu tijekom cijele godine, ispadanja su još dvoje Next Gen-ovaca – u ženskom dijelu Naomi Osake i u muškom dijelu Alexandera Zvereva.

'Tsitsijev' poraz je puno više iznenadio jer je Sascha Zverev u jako lošoj formi od početka sezone, a jedini zapažen rezultat bio je četvrtfinale Roland Garrosa gdje je izgubio od Novaka Đokovića. U prvom kolu Wimbledona, u ponedjeljak je izgubio od Jirija Veselog, 124. igrača svijeta, nakon vodstva od 1-0 u setovima, a ništa bolje nije prošla ni Naomi Osaka, mlada Japanka koja je poražena od Putintseve.

Međutim, njihovi porazi nisu samo rezultat aktualne forme ili strogo teniskih razloga. Naime, Osaka i Zverev od početka godine proživljavaju svaki svoju dramu koja je vezana uz njihove menadžere, odnosno trenere.

Kada je 22-godišnji Nijemac u pitanju, stvari su pošle po zlu kada se najmanje očekivalo. Netom po osvajanju najvećeg turnira u dosadašnjoj karijeri, završnom Mastersu u Londonu u studenom, stvari su se otele kontroli. Tenisačev agent Patricio Apey, koji brine o logistici, menadžmentu i gotovo cjelokupnoj karijeri igrača van teniskog terena, zajedno sa svojom tvrtkom ACE Group International, ušao je u svađu s Alexom.

„Nakon uspjeha dolazi njegov dio posla, a tada su mnoge stvari počele izlaziti na vidjelo. Nisam to mogao predvidjeti“, rekao je Zverev, koji zbog trajanja sudskog procesa ne smije u javnosti komentirati o čemu je točno riječ, ali jedna njegova izjava poprilično dobro opisuje u kakvom se on stanju nalazi: „Odvratno“, kratko je odgovorio na pitanje što mu je Apey napravio.

Apey, 79-godišnji agent iz Čilea, u prošlosti je brinuo o karijerama Argentinaca, Gabrijele Sabatini i Guillerma Corije, a jedno vrijeme bio je i u stožeru Andya Murraya. Ipak, do sada nije bilo nikakvih 'afera' iza Čileanca, ili one barem nisu dospjele u širu javnost. Pored činjenice da Zverevljev otac trenutno ima zdravstvenih problema, a sam Sascha je nedavno prekinuo ljubavni odnos, lakše je shvatiti zašto je Alex toliko dekoncentriran.

Sam je priznao da mora „voditi računa o pravnim i logističkim stvarima“ i da se „jako teško koncentrirati samo na tenis“, stoga ovaj poraz na otvaranju Wimbledona ne čini se nimalo neočekivano. Uz to, kada se zna da ima aktualan ugovor s Apeyem do 2024. godine – dakle još pet godina – a u slučaju da ga raskine, morat će gospodinu iz Južne Amerike isplatiti nevjerojatnih 10 milijuna američkih dolara. Odnosno, više od polovice iznosa kojega je Nijemac do sada zaradio u karijeri (oko 17 milijuna dolara).

Iako nije miljenik većine publike, bilo ga je jako teško gledati na press konferenciji nakon poraza u prvom kolu All England Cluba.

„Ovaj poraz rezultat je brojnih faktora. Jako sam ljut zbog toga… Osoba koja je bila veoma uključena u moj život posljednjih godina, sada pokušava otežati mi život što više može“, započeo je Zverev aludiravši izravnog na svog bivšeg agenta. Nastavio je: „Namjerno, baš pred početak najvećeg turnira, kao što je Wimbledon. Zašto on to radi? Možete ga sami pitati. Ovo je apsurdno… Ne smijem ništa službeno reći, a to me sve jako boli jer je riječ o ljudima koji su mi bili vrlo bliski. Mislio sam da smo prijatelji, da smo bliski, da nije ovo u pitanju bio samo posao, a napraviti mi takve stvari namjerno jednostavno ne razumijem. Ima novosti vezanih uz to, ne možete uopće zamisliti što mi pokušava napraviti“, izjavio je Zverev na zaprepaštenje novinara, ali bez dodatnog objašnjenja o čemu je riječ.

Ova saga bit će jako neugodna još neko vrijeme, jer prema napisima određenih medija, stvar će se teško riješiti prije 2020. godine zbog svih pravnih zavrzlama.

Ali, nije Zverev jedini u gabuli. Pola godine mlađa Naomi Osaka, neočekivana pobjednica posljednjeg US Opena i Australian Opena, neočekivano je raskinula suradnju s trenerom Christopheom Jeanom. Da stvar bude gora, Francuz ju je tužio i traži 20% svih njenih osvojenih prihoda, što znači oko 2 milijuna američkih dolara. Temelj optužbi je ugovor potpisan na komadu papira između oca tenisačice i trenera.

Mlada Japanka također se našla u neočekivanoj poziciji, nakon koje je morala naglo odrasti.

„Relativno sam još nova u svemu ovom. Kako vrijeme bude odmicalo, možda ću bolje shvatiti cjelokupnu situaciju“, izjavila je nedavno Naomi, dok je na press konferenciji nakon poraza od Putintseve počela plakati izjavivši da „nema odgovora na sva novinarska pitanja“ zašto je došlo do poraza u ovako ranoj fazi.

Kako će se njihova situacija razvijati nemoguće je predvidjeti, ali njihov slučaj odlično prikazuje ljudsku gramzivost. Sve je u redu dok su svi gladni uspjeha, tada je on glavni cilj i motivator, kako igraču, tako i cjelokupnoj sviti u njegovom zaleđu. Međutim, kada se uspjeh i ostvari, tada – bez obzira na to 'tko je kriv' – apetiti počnu rasti i odjednom plijen postane premalen za sve uključene.

Sreća u nesreći za mlade tenisače jest što su osjetili okrutnost modernog sporta i njegove mašinarije u ranoj fazi, stoga stignu naučiti lekciju i očvrsnuti kako bi se vratili na pravi put i ostvarili rezultate koje im struka i publika predviđaju.

(Foto. Reuters)


Tagovi

Cori GauffStefanos TsitsipasAlexander ZverevNaomi OsakaWimbledon

Ostale Vijesti