Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Nitko ne igra više od Dinamova veznjaka! Neće preskočiti ni Varaždin?

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 23.04.24. | 08:30

Mišić opet igra u sjajnoj formi, ukupno gledajući možda je i najbolji Dinamov igrač u ovom pobjedničkom nizu. Zato se svi nadaju da ozljeda nije ozbiljnija

Da Josip Mišić nije zbog ozljede izašao na poluvremenu utakmice protiv Lokomotive (1-0) u Kranjčevićevoj, na kraju dvoboja ostao bi, službeno, samo pet minuta do granice od 4000 odigranih minuta ove sezone. Sa sudačkom nadoknadom, naravno, to je već i ovako, mnogo više. Zaustavio se, dakle, Mišić na 3950 minuta, morao je napustiti teren nakon što mu je Lokomotivin veznjak Robert Mudražija nagazio gležanj.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Ne znam koliko je ozbiljno, ali izgleda ružno, gležanj je kao jabuka", rekao je nakon utakmice Dinamov trener Sergej Jakirović, zabrinuta lica i glasa. Kako i ne bi bio zabrinut, kad je Mišić jedan od ključnih igrača njegove momčadi, igrač o kojemu puno toga ovisi. Kako bi se narodski reklo, kad Mišić kihne, cijeli Dinamo je prehlađen, kad je Mišić izvan stroja, Dinamo opasno škripi. Doduše, letimičan pogled na Dinamove rezultate neće to odmah otkriti, Mišić je, naime, propustio samo dvije HNL utakmice ove sezone, u boje su Modri slavili, protiv Rudeša 5-1 i protiv Istre u Puli ovog proljeća 1-0. Uz te dvije Mišić je propustio i tri Kup utakmice, Ponikve, Oriolik i Gorica, također, Modri su sve tri riješili u svoju korist. No, bilo je očito u nekim utakmicama ove sezone, kad Mišić nije bio pravi, nije pravi bio ni Dinamo. Kad se on mučio, griješio, padao u formi, Dinamo je klipsao, spoticao se i gubio utakmice. Isto tako, kako se u zadnje vrijeme Mišić vratio u pravu formu, tako je krenuo i Dinamov pobjednički niz.

Pisali smo da se puno toga promijenilo nakon poraza u Solunu (1-5) od PAOK-a. Sergej Jakirović nedugo zatim promijenio je sustav igre, našao način da u formu vrati Baturinu, probudi Vidovića, 'izmislio' Kulenovića i Brodića... Međutim, cijeli je taj procvat pratio i uzlet forme Josipa Mišića. Baš je on u Solunu bio jedan od krivaca za težak poraz, odigrao je ispod svoje razine, no, očito je bio svjestan toga, nakon Soluna se resetirao i odigrao nekoliko 'profesorskih' predstava. U ovom je pobjedničkom nizu od sedam utakmica ukupno gledajući možda i najbolji Dinamov igrač, najkonstantniji. Modri opet imaju balans u sredini terena, sjajno zaustavlja suparničke napade, proigrava suigrače. A njegova asistencija za Baturinu u Modrićevu stilu protiv Varaždina jedna je, vjerojatno, od najljepših asistencija sezone. Mišić je, definitivno, nakon jedne krize i pada forme, opet postao ključna Dinamova figura u lovu na naslov prvaka.

A vratimo se njegovoj minutaži. Rasporedio je, znači, tih 3950 minuta na 47 utakmica ove sezone i uvjerljivo je hrvatski igrač s najviše minuta ove sezone. Ne računajući vratare, a računajući posebno veznjake, nitko od igrača te razine nogometa nema ni približno minuta kao on. Ako istaknemo da je od veznih igrača najviše odigrao Martin Baturina, 3382 minute, a da je prvi idući Marcelo Brozović s 3062 minute na terenu (bez reprezentacije), onda je jasno, koliko je Mišić ove sezone proveo vremena na travnjaku. Gledajući i mnoge druge momčadi u Europi, pogotovo ove koje su u završnicama europskih natjecanja, teško je pronaći nekoga sa sličnom minutažom. Recimo, Rodri iz Cityja zaostaje više od 200 minuta (3708), Xhaka iz Leverkusena (3625 minuta), Realov Valverde (3755 minuta)... Naletjeli smo, tražeći podatke, na Lukasa Kalvacha iz Viktorije Plzen, koji je odigrao 3965 minuta, dakle, nešto više od Mišića, a njegov suigrač, branič Robin Hranac 'otišao' je preko 4000 minuta (4096). Ali, da kopamo baš svaki klub, sve lige u Europi, ne vjerujemo da bismo pronašli puno takvih. Jer, ipak, Dinamova sezona traje od srpnja, bio je u Europi do ožujka, puno je to utakmica, a Mišić je odigrao gotovo sve utakmice. U Europi je, primjerice, od 16 utakmica, njih 14 odigrao po 90 minuta, u dvije je s terena izišao ranije, u 79. i 84.minuti. Uspoređujući s igračima iz konkurenta za naslov, Rijeke, Selahi je, recimo, na 2468, Hodža 2540, a Fruk je odigrao 2725 minuta.

Zbog svega toga nije čudno da se Sergej Jakirović nada da će Mišić biti spreman već za Varaždin. Iako je gležanj u nedjelju bio kao jabuka, a nova je utakmica u subotu, Mišić se već drugi dan osjećao bolje i prognoza više nije tako crna. Mogao bi se oporaviti do Varaždina, Jakirović zna koliko mu znači i što Mišić u pravoj formi znači za momčad. Istina, u drugom poluvremenu protiv Lokomotive zamijenio ga je Arijan Ademi, Dinamo je nastavio igrati dobro i pritiskati 'lokose', Ademi i Sučić sigurno mogu adekvatno zamijeniti Mišića protiv Varaždina. Međutim, bude li Mišić spreman, on će igrati, sad kad je ušao u formu, odgovara mu kontinuitet i ritam od jedne utakmice tjedno. Jakiroviću je bitno da bude spreman, fit za derbi na Rujevici, ali želi ga i nada mu se i u Varaždinu. Možda ipak ne preskoči niti tu utakmicu!



Tagovi

GNK DinamoJosip MišićSergej JakirovićHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti