REUTERS/Benoit Tessier
REUTERS/Benoit Tessier

Mbappeov posljednji pariški ples u polufinalu kojem se nitko nije nadao

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 01.05.24. | 08:00

Par koji nije niti približno zvučan i atraktivan, barem na papiru, kao jučerašnji, dat će nam odgovor na pitanje može li Borussia pred čuvenim Žutim zidom stati na kraj Kylianu Mbappeu

Kada je ples kuglica 15. ožujka odredio kompletan kostur od četvrtfinala do finala Lige prvaka, bilo je jasno kako imamo veliku disproporciju u kvaliteti između gornjeg i donjeg dijela ždrijeba. I dok su u donjem, jačem dijelu, bili svi glavni favoriti za naslov prvaka Europe, gornji dio pružio je zlatnu šansu momčadima iz drugog kruga favorita. Ponajviše, dakako, bogatom PSG-u, koji ima nikad lakšu priliku konačno stići do utakmice za povijest. No, nešto će se pitati i Borussiju Dortmund, barem u večerašnjem dvoboju pred krcatim i uzavrelim Westfalenom, odnosno Signal Iduna Parkom, kako se dom njemačkog doprvaka sponzorski zove.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dvomeč Borussije Dortmund i Paris Saint-Germaina bit će ujedno i repriza utakmica koje smo pratili u tzv. skupini smrti ovosezonske grupne faze. U skupini F tada je prvo mjesto odnijela dortmundska Borussia s 11 bodoba, dok je PSG na jedvite jade prošao među 16 najboljih. Spasio ih je Milan koji je u drugom poluvremenu posljednjeg kola okrenuo vodstvo Newcastlea i to na gostovanju, čime je sebe poslao u Europsku ligu, PSG u nokaut fazu Lige prvaka, a Englezima zaključio europsku sezonu.

Bilo je tu, dakle, jako puno sreće za Parižane, koji su samo dvije pobjede upisali u grupnoj fazi, a potom su, kao drugoplasirani, izvukli pravi jackpot – Real Sociedad. Baske su lakoćom preskočili s dvije pobjede, prije nego što su u uzvratu nadoknadili domaći poraz od Barcelone, ponajviše zahvaljujući neshvatljivom potezu Ronalda Arauja i crvenom kartonu u ranoj fazi. Francuski prvak tako je stigao u polufinale, a da nikoga nije oduševio svojom igrom. Pa čak i bez da su upisali skalp od kojeg bi protivnici drhtali. Osim možda Borussije, jer su upravo njemačkog predstavnika pobijedili s 2-0. No, bilo je to u prvom kolu, 19. rujna prošle godine i u međuvremenu se štošta promijenilo u oba sastava.

Najveća promjena, dakako, konačni je kraj sage oko Kyliana Mbappea. Najbolji igrač kluba definitivno napušta Park prinčeva i to kao slobodan igrač nakon što je prije šest godina Monaco za njega inkasirao nevjerojatnih 180 milijuna eura. Nema spora kako Mbappe to vraća svojom igrom, no odlazak u Real Madrid i to besplatno, ostavlja i ostavljat će još dugo gorak okus u Parizu. Jedino čime bi ga mogao ublažiti je toliko željeni 'ušati trofej'. A njemu su nakon sezone 2019/20, kada je PSG također imao autoput do finala, ponovno jako blizu.

PSG je favorit ne samo za prolaz, već čak i za pobjedu u današnjem dvoboju. Blagi favorit, doduše, no ipak stižu u Ruhr neopterećeni prvenstvenim ispitima. Prošli vikend osigurali su novi naslov francuskog prvaka, davno je to prestala biti novost, dok se popularni Milijunaši iz Dortmunda nalaze u jako teškoj situaciji. Drže 5. mjestu u Bundesligi, a Leipzig im na 4. mjestu bježi pet bodova. Do kraja su ostala još samo tri kola i sve je izvjesnije da će momčad pod vodstvom Edina Terzića novi izlazak u Ligu prvaka osigurati samo ako osvoji ovosezonsko izdanje najelitnije europskog klupskog natjecanja. U tom bi slučaju, ako ostanu izvan top 4 u Bundesligi, osigurali Njemačkoj čak pet klubova u eliti.

Što se tiče kadrovskih problema, Terziću zbog ozljeda nedostaju Ramy Bensebaini i Julien Duranville, a veliki je plus da je kvartet rekonvalescenata u sastavu Mats Hummels, Donyell Malen, Sebastien Haller i Marcel Sabitzer, odradio ovotjedne treninge i bit će u konkurenciji za utakmicu. Što se sastava pod vodstvom Luisa Enriquea tiče, nedostajat će mu Presnel Kimpembe, Layvin Kurzawa i Sergio Rico, no bez njih su već prilično dugo, tako da nitko od standardnih članova udarne postave neće nedostajati. (I.M.)

Očekivani sastavi:

Borussia Dortmund (4-2-3-1): Kobel - Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen - Sabitzer, Can - Adeyemi, Brandt, Sancho - Fullkrug

PSG (4-2-3-1): Donnarumma - Hakimi, Marquinhos, Danilo, Hernandez - Vitinha, Zaire-Emery - Dembele, Asensio, Barcola - Mbappe



Tagovi

Liga prvakaParis Saint-GermainPSGBorussia DortmundKylian MbappéEdin Terzić

Ostale Vijesti