Jerome Miron-USA TODAY Sports
Jerome Miron-USA TODAY Sports

Gdje će Dario vol. 2: Nakon razočaranja u 'idealnim' uvjetima u GS-u, Šarić je opet između NBA lige i Europe

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 23.04.24. | 08:02

Iz perspektive hrvatske košarke i pomaganja reprezentaciji, sjajno bi bilo kada bi se vratio u Europu jer bi ga tako izbornik Josip Sesar imao češće na raspolaganju, a znamo koliko nam je potreban pomoć igrača Darijevog kalibra. Međutim, teško se rastati od unosne NBA gaže...

Kada su Golden State Warriorsi prošlog ljeta potpisali Darija Šarića, bio je to par iz snova. Šibenčaninove košarkaške vještine, ali i razumijevanje igre djelovale su idealno za filozofiju kakvu preferira Steve Kerr i kakva se već dugi niz godina veže uz ovu generaciju Warriorsa. Osim Darija, u Golden State stigao je i Chris Paul s kojim je hrvatski košarkaš oformio finu konekciju za vrijeme suživota u Arizoni. Paul i Dario bi s klupe vrtjeli pick and roll i time dali odmora Stephu Curryju i Draymondu Greenu.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

I od starta su stvari 'klapale': Dario je imao opipljivu minutažu i svoju ulogu u momčadi, igrao je 20-ak minuta u prosjeku i bilježio zgodne brojke. A onda je najednom sve krenulo nizbrdo za njega, od igrača koji je je među prvima ulazio na parket, izguran je na rub klupe, daleko od trenerovih očiju i uglavnom se nalazio u rubrici DNP, iliti igrača koji nisu zaigrali ni minute.

USA TODAY SportsUSA TODAY Sports

Porazom u play-in turniru od Sacramenta završila je sezona Golden Statea, a na ljeto se, prognoziraju analitičari, sprema ozbiljna rekonstrukcija rostera koji se može pohvaliti s četiri naslova prvaka. Vrlo vjerojatno, bio je ovo posljednji ples Curryja, Greena i Klaya Thompsona, s tim da je posljednjespomenuti najbliži tome da napusti mjesto dugogodišnje sreće (navodno je Orlando pripremio pravo bogatstvo za njegove usluge).

Ovi Warriorsi su, dakle, otplesali na zadnje taktove šampionske glazbe i pitanje je kako će izgledati kada krene podbacivanje naredne sezone.

U svemu tome neće biti mjesta za Šarića, a pitanje je gdje će 30-godišnjak nastaviti svoju karijeru. Isto pitanje morilo ga je i proteklog ljeta, spominjao se i povratak u Europu, ali pojas za spašavanje s etiketom NBA lige dobacili su mu Warriorsi, a sada mu ga, u finišu sezone i izbušili.

 NBA liga je nepredvidljiva, ali jasno je kako su ga u San Franciscu otpisali, pokazao je to drugi dio sezone u kojemu je Dario uglavnom bio u – frižideru.

„Početak sezone bio mi je dobar, igrao sam, pomagao momčadi i donosio joj neke dobre stvari. Nakon All-Stara više nije bilo savršeno, nisam mogao dobiti vrijeme na parketu, nisam bio dio rotacije, tako se razvilo za mene. Još mi je prerano da analiziram. Na početku sezone nisam mislio da će se ovako rasplesti, ali tako je to u košarci, nekad ti se vrata otvore, nekad zatvore. Ali ne mogu se ljutiti, to neće ništa promijeniti“, podijelio je svoja razmišljanja Šarić na završnoj press konferenciji Warriorsa.

Iz perspektive hrvatske košarke i pomaganja reprezentaciji, sjajno bi bilo kada bi se vratio u Europu jer bi ga tako izbornik Josip Sesar imao češće na raspolaganju, a znamo koliko nam je potreban pomoć igrača Darijevog kalibra. Međutim, teško se rastati od unosne NBA gaže, ništa drugačije nije niti Dariju koji je od 2016. u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta i u kojoj je stekao određenu reputaciju.

Goran Kovacic/PIXSELLGoran Kovacic/PIXSELL

Imat će, doduše, priliku na 'pokaznim vježbama' ovog ljeta podastrijeti argumente za novi NBA ugovor. Naime, hrvatska reprezentacija će od 2. do 7. srpnja na kvalifikacijskom turniru u grčkom Pireju pokušati izboriti Olimpijske igre u Parizu. Protivnici u skupini su joj Slovenija i Novi Zeland, dvije ekipe idu u polufinale i križaju se sa skupinom u kojoj su Grčka, Dominikanska Republika i Egipat, a samo pobjednik turnira ide u Pariz. Uistinu težak zadatak, ali i prilika da se pokaže protiv igrača kao što su Luka Dončić, Giannisa Antetokounmpo i Karl-Anthony Towns.

Premda, Dario ne gleda na to kao na izlog u kojem se može nanovo pokazati...

„Ne znam, prerano je. Imam reprezentaciju ovog ljeta, moram ostati spreman za to, imamo kvalifikacije za Olimpijske igre. A onda ću vidjeti što mi slijedi na klupskoj razini. Fokus mi je samo reprezentacija, da bude u boljoj situaciji, da pomognem hrvatskoj košarci ako može proći dalje. Uvijek sam razdvajao reprezentaciju od klubova. Ako sam zdrav, uvijek ću igrati za reprezentaciju, dok god me trebaju, dok ne dođe netko mlađi i bolji. Ne gledam na to kao na borbu za NBA ugovor“, tumači Šarić koji je u 64 utakmice ove sezone uprosječio osam poena, 4,4 skoka, 2,3 asista uz učinak za tri poena od 37,6 posto (3,1 pokušaj za tricu po utakmici).

Pred Darijem je, dakle, novo mozganje oko klupske sudbine. Ono što se činilo kao bingo u redovima Warriorsa na koncu je ispalo izrazito nepovoljno za njega, pa sigurno da sad ima puno nepoznanica oko sljedećeg koraka. Na papiru stvari mogu djelovati briljantno, kao skrojene po mjeri, a na kraju ispadnu ovako kako ispadnu – kada su Dariju trebale minute da potvrdi vrijednost i ovjeri novi NBA ugovor, u Golden Stateu su ga izgurali na margine.

Mark J. Rebilas-USA TODAY SportsMark J. Rebilas-USA TODAY Sports

Interesa vjerojatno ima, Šarić je u dobivenim minutama pokazao kako itekako ima što za ponuditi u NBA ligi pa će sada morati odvagnuti ponude. Puno stvari mora uzeti u obzir, a ne samo vrijednost i trajanje ugovora.

A što se Europe tiče, tu nema previše brige. Izuzev, možda, Reala, za Darija ima mjesta u bilo kojem vrhunskom euroligašu i svaki od njih bi ga dočekao raširenih ruku. No to je ionako B opcija. NBA liga je Šarićev prvi pick, pa sada je na njemu da se ponovno dokaže, kao i toliko puta do sada. Zna već kako to ide, nije mu prvi put...

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Dario ŠarićNBAEuroligaGolden State Warriors

Ostale Vijesti