REUTERS/Jennifer Lorenzini
REUTERS/Jennifer Lorenzini

Trideset godina od smrti jednog od najvećih ikada - Ayrtona Senne

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 01.05.24. | 13:24

Tri naslova prvaka, 41 pobjeda i 65 pole pozicija stoji u rezimeu legendarnog Brazilca

Trideset godina nakon njegove smrti, u dobi od 34 godine, na talijanskoj stazi u Imoli, 1. svibnja 1994. godine, ponajbolji F1 vozač svih vremena Brazilac Ayrton Senna još uvijek je obožavan, a njegova smrt pridonijela je jačanju sigurnosti u Formuli 1.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Sennina smrt izazvala je seriju poboljšanja sigurnosti vozača, njihove opreme i slobodne zone na stazama, a ova poboljšanja znače da je samo jedan vozač od tada umro nakon nesreće u F1, Francuz Jules Bianchi, 2014. godine.

Dan prije Brazilčeve smrti tijekom Grand Prixa Austrijanac Roland Ratzenberger poginuo je u nesreći tijekom kvalifikacijskog treninga u Imoli, a Rubens Barrichello, Sennin sunarodnjak, također je istog vikenda imao nesreću iz koje je nekim čudom izašao neozlijeđen.

„Dogodile su se tri velike nesreće i mislim da je to šokiralo F1“, rekao je Frédéric Vasseur, sadašnji šef Ferrarijevog tima.

„Ne znam je li to bio okidač, ali istina je da se često kad se dogodi nezgoda promijenimo. Nakon smrti Bianchija napravili smo roll bar iznad glave vozača koji sada štiti glave pilota“.

U filmu "Život na granici", objavljenom 2013. godine i posvećenom sigurnosti F1, britanski specijalistički novinar Maurice Hamilton primijetio je da je smrt Ayrtona Senne "emitirana u dnevnim sobama milijuna ljudi koji nisu znali mnogo o motosportu, ali su znali tko je on i htjeli su znati tko je krivac."

Dugotrajnom istragom utvrđeno je da je nesreći kumovao lom letve upravljača njegovog Williamsa te da mu je kotač udario u kacigu kada se bolid zabio u betonski zid pri brzini od 310 km/h, u zavoju Tamburello, gdje će mu biti odana počast u nazočnosti šefa F1 Stefana Domenicalija te talijanskog i brazilskog ministra vanjskih poslova.

S tri naslova svjetskog prvaka (1988., 1990. i 1991.), 41 pobjedom i 65 "pole positiona" u 161 utrci, Senna je jedan od najboljih vozača u F1, s Lewisom Hamiltonom, Juan-Manuelom Fangiom, Michaelom Schumacherom, Maxom Verstappenom, Sebastianom Vettelom i Alainom Prostom.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Formula 1Ayrton Senna

Ostale Vijesti