Predsjednik AIPS-a Gianni Merlo. EXPA/ Johann GroderEXPA/ Johann Groder
Predsjednik AIPS-a Gianni Merlo. EXPA/ Johann GroderEXPA/ Johann Groder

Dodijeljene nagrade AIPS-a

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 30.04.24. | 14:06

Nagradu za životno djelo dobila je Sara Estevez iz Španjolske, koja će ove će godine napuniti 99 godina

Međunarodna udruga sportskih novinara (AIPS) šesti je put dodijelilo svjetske nagrade za postignuća u sportskom novinarstvu na stotom kongresu u Santa Susanni kraj Barcelone.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Udruga je primila rekordnih 1887 prijedloga iz 140 zemalja za šest kategorija nagrada, uključujući i od najvećih svjetskih medija.

Nagradu za životno djelo dobila je Sara Estevez iz Španjolske, koja će ove će godine napuniti 99 godina. Više od dva desetljeća u svojim je počecima sportskog novinarstva djelovala pod imenom Marathon jer kao žena nije mogla obavljati taj posao u časopisima i na radiju, što se sada čini gotovo nezamislivim u većem dijelu demokratskog svijeta.

Kao i prethodnih pet godina, tri finalista izabrana su za novinarske nagrade u posebnom višefaznom postupku u osam novinarskih žanrova. Osim posebnog priznanja, nagrađeni su za pojedinačna mjesta dobili 8.000, 3.000 ili 2.000 eura.

AIPS će svoju stotu obljetnicu proslaviti početkom kolovoza tijekom Olimpijskih igara u Parizu, gdje je i započeo svoj put osnivačkom sesijom u boksačkom ringu. Svečanost će udruga pripremiti zajedno s UNESCO-om s kojim u posljednje vrijeme surađuje osobito na pitanjima umjetne inteligencije.

Europska udruga nogometnih saveza (UEFA) na 86. kongresu AIPS-a predstavila je novi način natjecanja u svoja tri europska klupska natjecanja u sezoni 2024./25. U Ligi prvaka, Europskoj ligi i Konferencijskoj ligi sudjelovat će ukupno 108 momčadi, umjesto grupne faze uvest će se ligaški sustav, a 105 momčadi morat će se kvalificirati kroz domaće lige, osim branitelja naslova u svakom od natjecanja.

Predsjednik Europske atletike (EA) Bugarin Dobromir Karamarinov ocijenio je da će ovogodišnje Europsko prvenstvo u kraljici sportova nadmašiti prethodno. EA je 2010. odlučila uvesti dvogodišnju pauzu na EP-u umjesto četverogodišnje, no naišla je na problem jer se prvenstva svake četiri godine sastaju s Olimpijskim igrama i Europskim prvenstvom u nogometu.

“Uvjeren sam da je ovogodišnji termin primjereniji od prethodnog, Europsko prvenstvo u Rimu bit će između 7. i 12. lipnja, dakle prije Europskog nogometnog prvenstva i gotovo dva mjeseca prije Olimpijskih igara u Parizu. To će omogućiti dovoljno vrijeme da se natjecatelji pripreme za Europsko prvenstvo i OI, o čemu govori i činjenica da će nastupiti sve najveće zvijezde, sklopili smo i sve marketinške dogovore u veljači”, rekao je Karamarinov.

Prvi put su predstavili biografiju dugogodišnjeg suputnika AIPS-a, švicarskog odvjetnika Francoisa Carrarda, pod naslovom Mimogrede (Usput). Bio je prvi generalni direktor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOK) punih 14 godina, do 2003. godine. Sudjelovao je i u radu mnogih drugih sportskih organizacija, uključujući i osnivanje Svjetske antidopinške organizacije (WADA). Na čelu posebne komisije za reforme Međunarodne nogometne federacije (FIFA) morao se nositi s skandalima visokog profila. Preminuo je početkom 2022. u osamdeset i trećoj godini života.

Američka atletska legenda Edwin Moses također je ovoga puta u Španjolskoj uručio nagrade novinarima AIPS-a. Sada 68-godišnji dvostruki olimpijski i svjetski prvak na 400 metara s preponama osvojio je 107 uzastopnih finala između 1977. i 1987. i pobijedio u 122 uzastopne utrke.

Hrvatsku su na kongresu predstavljali predsjednik HZSN-a, glavni tajnik i blagajnik AIPS-a Jura Ozmec, glavni tajnik HZSN-a Marijan Bakić i član Izvršnog odbora HZSN-a Stjepan Balog.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.


(Hina)



Tagovi

AIPSGianni MerloJura Ozmec

Ostale Vijesti