Reuters/John Sibley
Reuters/John Sibley

VIDEO Hrvatska odigrala jednu od najlošijih utakmica ikada i pala na treće mjesto skupine

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 15.10.23. | 22:19

Wales je drugi put u istim kvalifikacijama šokirao Hrvatsku koja je pala na treće mjesto i više ne ovisi sama o sebi, barem što se tiče ovih kvalifikacija.

Reprezentacija Hrvatske drugi put u povijesti upisala je dva uzastopna poraza u kvalifikacijama. Očekivali smo da ćemo se u listopadu plasirati na europsku smotru. U Njemačku su se kvalificirali Turci koji su danas razbili Latviju 4-0, a na drugo mjesto ljestvice skočio je Wales koji je pobijedio Hrvatsku u Cardiffu 2-1. Hrvatska sada ne ovisi sama o sebi. Ako Wales pobijedi Armeniju u gostima i Tursku u Cardiffu, Hrvatska će Euro 2024 morati loviti kroz dodatne kvalifikacije. Hrvatska je danas odigrala jednu od najslabijih partija u povijesti, a listopad 2023. ostat će sivim slovima upisan u zlatnu povijest hrvatskog nogometa. Hoće li slova postati skroz crna, saznat ćemo idući mjesec

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Utakmicu je pratilo oko 800 hrvatskih navijača koji su nerijetko bili glasniji od 33 tisuće domaćih kibica. Nažalost, naši reprezentativci nisu im se odužili bodovima niti pristupom...

Nažalost, slaba i bezidejna igra iz Opus Arene nastavila se i na Millenium stadionu u Cardiffu. Iako je Hrvatska najveći dio vremena u prvom poluvremenu imala loptu u svojim nogama, taj posjed bio je prilično jalov i spor, a Velšani nam nisu dozvoljavali da se približimo posljednjoj trećini terena, niti su naši reprezentativci pokazali previše odlučnosti da napadnu istu. O neuvjerljivosti hrvatske igre dovoljno govori podatak da smo u prvih 45 minuta, uključujući i sudačku nadoknadu, imali tek jedan udarac na gol Dannya Warda, i to pokušaj Petra Muse glavom, no udarac nije ozbiljno ugrozio velškog golmana.

Domaćini su bili ti koji su nakon uvodnih 15 minuta ispitivanja snaga preuzeli konce igre. Najviše su prijetili po našoj desnoj strani. Iznimno opasno bilo je u 22. minuti kada su Zmajevi izigrali hrvatsku obranu, a Domagoj Vida morao je faulom zaustaviti Harryja Wilsona. Hrvatski branič za taj start dobio je žuiti karton, a udarac s 20-ak metara od gola okušao je sam Wilson. Dominik Livaković se ipak nije dao smesti i skrenuo je udarac velškog veznjaka u korner.

No, možda i najbolju priliku u prvom dijelu imao je Neco Williams, koji se s desne strane sjurio u sredinu, pucao s 20 metara u sami kut Livakovićevog gola, ali je hrvatska jedinica ponovno bila izvanredna.

Dalić je na poluvremenu detektirao propusnost hrvatske obrane po desnoj strani, te je umjesto Josipa Juranovića u igru ubacio Josipa Stanišića, umjesto Josipa Brekala ušao je Mario Pašalić, a zamijenio je i odsječenog Musu umjesto kojega je ušao Dion Drena Beljo.

No, zamjene se nisu uspjele pošteno ni zagrijati, a Wales je šokirao Hrvatsku. Marcelo Brozović krivo je dodao loptu do Davida Brooksa koji prebacuje do Wilsona. Velški veznjak pobjegao je Vidi i prebacio Livakovića, slično kao i Yilmaz nekoliko dana ranije, samo što hrvatska jedinica ovaj put nije istrčala iz svog kaznenog prostora. Prvi gol Wilsona možete pogledati OVDJE.

Činilo se da se Hrvatska nakon primljenog gola uozbiljila, udarac je okušao Marcelo Brozović, a to je ujedno bio i najbolji pokušaj naše reprezentacije u dotadašnjem dijelu utakmice, a onda… novi šok! Daniel James, koji je ušao u igru umjesto ozlijeđenog asistenta prvog gola Brooksa, primio je usamljen loptu na lijevoj strani, centrirao i pogodio usamljenog Wilsona koji glavom ponovno matira Livakovića. Hrvatska je u zaostatku 0-2. Drugi gol Wilsona pogledajte OVDJE.

Tu nije bio kraj prilikama Walesa, probao je potom Williams udarcem s lijeve strane, ali je lopta fijuknula kraj gola. I, kada nismo uspjeli iz igre, uspjeli smo iz prekida! Beljo je izborio korner kojeg je izveo Luka Modrić, najviši igrač na terenu Moore glavom je prebacio lovu na drugu stativu, a tamo se našao – Mario Pašalić koji glavom pogađa za smanjenje vodstva domaćina. 

Postignuti pogodak probudio je Hrvatsku, ubacio je Sosa, a Beljo glavom pucao kraj gola. Najviše je Hrvatska pokušavala preko lijeve strane i ubačaja Sose, no do kraja dvoboja nismo uspjeli zabiti gol. Pred Hrvatskom su sada dvije utakmice, protiv Latvije u gostima i Armenije doma. Obje moramo pobijediti i nadati se da Wales neće svladati Armeniju i Tursku...

WALES - HRVATSKA 2-1

Strijelci: 1-0 Wilson (47., Brooks), 2-0 Wilson (61., D. James), 2-1 Pašalić (76.)

Stadion: Cardiff City Stadium

Gledatelja: 33.000

Suci: Davide Massa, pomoćni: Filippo Meli, Stefano Alassio, četvrti: Matteo Marcenaro, VAR Marco Di Bello, AVAR Luca Pairetto (Italija)

Žuti kartoni: James (Wales) / Vida, Brozović (Hrvatska)

Wales (4-4-2): Ward - Roberts, Rodon, Mepham, Davies - J. James, Wilson (od 80. Broadhead), Ampadu, N. Williams - Brooks (od 57. D. James), Moore

Hrvatska (4-3-3): Livaković - Juranović (od 46. Stanišić), Vida, Gvardiol, Barišić (od 59. Sosa) - Modrić, Brozović, Kovačić - Majer, Musa (od 46. Beljo), Brekalo (od 46. Pašalić)



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijanogometna reprezentacija WalesaEUROEuro 2024Kvalifikacije za EuroKvalifikacije za Euro 2024

Ostale Vijesti