Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

Počinje finale: Skučena Dvojka i tradicija su na strani Dinama, ali Olmissum ima iskustvo igranja ovakvih utakmica

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 03.05.24. | 08:20

Prva utakmica finala HMNL-a igra se večeras od 20.15 uz izravni prijenos na MaxSportu 1, a druga je na rasporedu u ponedjeljak s početkom u 19 sati. Treći i potencijalni četvrti suset igraju se u Omišu 10. i 12. ili 13. svibnja.

U reprizi prošlosezonskog finala, aktualni prvak u svojem drugom finalu lovi svoj drugi naslov, a aktualni viceprvak Olmissum u svojem četvrtom finalu treći. Prvi susret igra se večeras u ispunjenoj Dvojci Doma sportova.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Futsal Dinamo nalazi se u jako dobroj formi, a posebno dobro igraju u Zagrebu u kojem nisu izgubili od 24. studenog 2023. kada ih je u Sutinskim vrelima porazila Crnica. Do tada su Plavi nanizali sedam domaćih pobjeda i dva remija. Dinamo je prije toga izgubio od Lubawe u Ligi prvaka 7-9, u jednoj od najdramatičnijih utakmica novijeg doba kluba, a zadnji poraz u Domu sportova II Dinamo je zabilježio 17. veljače 2023. nakon slabijeg raspucavanja šesteraca u četvrtfinalu Kupa od Šibenika 1983. Zanimljivo, zadnji poraz u 40 minuta u Domu sportova II Plavi su upisali 9. prosinca 2022., na dan izbacivanja Brazila u Kataru. Tada ih je Crnica pobijedila s 0-2.

Ako se dvoboj protiv Šibenika u Kupu okarakterizira kao remi, Futsal Dinamo je u posljednjih 21 utakmica u Dvojci zabilježio 17 pobjeda i četiri remija, a na domaćem terenu, nakon poraza od Crnice u prosincu 2022., Purgeri imaju učinak od 23 pobjede, pet remija i dva poraza.

Dakle, Dinamo je u Zagrebu apsolutni favorit u svakoj utakmici i tako se Đulvatova momčad i postavlja. Iako i druge momčadi imaju jaku prednost domaćeg parketa, energija koju Dinamo ima s tribina nema nitko u ligi. Dom sportova II je, praktički, neosvojiva tvrđava posebno kada u nju u organiziranom obliku navijaju Bad Blue Boysi stoga je i logično zašto se Dinamo odlučio na manju, ali skućeniju Dvojku, nego na veći i komforniji KC Dražen Petrović.

„Nadam se istom ishodu kao prošle sezone, punoj dvorani te da ćemo obraniti naslov prvaka Hrvatske. Sve ćemo napraviti za taj cilj. Omišane poznajemo, ali poznaju i oni nas. Naši navijači daju nam veliki vjetar u leđa, vjerujem da će i ovaj put biti naš šesti igrač na parketu. Pozivam sve naše navijače, sve ljubitelje futsala da dođu na finalne i ponovno naprave spektakl,“ rekao je trener Futsal Dinama Matija Đulvat. 

U posljednjih šest međusobnih susreta s Olmissumom Futsal Dinamo šest pobjeda, od čega je jednu, prvu utakmicu tekuće sezone, ostvario nakon boljeg raspucavanja šesteraca u polufinalu Kupa. Iako je tada dvorana bila dobro popunjena, i u njoj su navijali BBB, danas se ipak očekuje drukčija atmosfera, ali i motivacija navijača. Dvorana vjerojatno neće biti puna kao ček, kao prošle sezone u polufinalu i finalima, ali oko 3.000 navijača trebalo bi dočekati Omišane u nadi da će pogurati svoju momčad prema prvoj, a onda i drugoj (ponedjeljak) pobjedi u finalnoj seriji koja se igra na tri dobivene.

No, Omišani su ove sezone prikazali respektabilne predstave u Ligi prvaka (u kojoj su stigli dalje od Dinama), Omišani su otišli i do finala Kupa (Dinamo je zapeo u polufinalu), a sada i do finala prvenstva, četvrtog u pet godina od kada se natječu u HMNL. Ako toj brojidbi pridodamo finala u Hrvatskom malonogometnom kupu, Olmissum je od 10 mogućih finala od ulaska u elitu igrao u njih osam!

Dakle, riječ je o sudaru dvije momčadi koje imaju izrazito izraženi pobjednički mentalitet. Iako je Dinamo, posebno u prve dvije utakmice, favorit zbog domaće publike i tradicije, Olmissum je oba ovosezonska finala izborio preko Squarea kojeg je, u Kupu i prvenstvu, svladao na Gospinom polju, još jednoj snažnoj domaćinskoj utvrdi.

"Pobijediti aktualnog prvaka koji ima prednost domaćeg terena bit će velik izazov za nas. Idemo prema Zagrebu hrabro i sa samopouzdanjem kojeg smo prikupili po našem putu. Svjesni smo težine zadatka, ali vjerujemo u našu snagu. Sanjali smo velike stvari ove sezone i nikad se nismo bojali neuspjeha. Bit će tako i ovaj put," rekao je trener Omišana Frane Despotović.

Što se same kvalitete kadra tiče, riječ je o dva vrlo izjednačena sastava koja u svojim redovima imaju brojne reprezentativce. Futsal Dinamo ih ima pet hrvatskih (Kristian Čekol, Mateo Mužar, Luka Perić. Ante Piplica i Kristijan Postružin), a Olmissum tri hrvatska (Josip Jurlina, Duje Kustura i Antonio Sekulić) te po jednog finskog (Iiro Vanha), paragvajskog (Richard Rejala) i slovenskog (Jeremy Bukovec).

Što se izostanaka tiče, Matija Đulvat ima sve igrače na raspolaganju za prvi dvoboj finala, a Frani Despotovići fale dva, Bruno Žilić te rezervni vratar Nikola Čizmić. Prema tome, Dinamo i Đulvat će osim prednosti domaćeg parketa koji mu, kako u klubu, kažu donosi 'šestog igrača na terenu', imati i prednost širine kadra budući da je Despotoviću skraćena rotacija zbog izostanka dva mlada prvotimca.

Ulaznica za utakmicu još ima, a moguće ih je nabaviti na platformi CoreEvent, u BBB Fan Shopu (Ilica 37) te od 18.45 na blagajni Doma sportova II. Iz Futsal Dinama apeliraju da navijači što ranije kupe ulaznicu i uđu u dvoranu kako bi se izbjegle gužve na blagajnama i ulazima. Utakmica se od 20.15 prenosi na programu MaxSport 1.



Tagovi

MNK OlmissumOlmissumFutsal DinamoMNK Futsal DinamoFutsalfutsalprvenstvo hrvatske u futsaluMatija ĐulvatFrane Despotović

Ostale Vijesti