Goran Stanzl/Pixsell
Goran Stanzl/Pixsell

Od 17 sati IO: Hoće li Dinamo smijeniti Vlatku Peras?

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 17.05.24. | 15:45

Dinamov Izvršni odbor traži način kako 'maknuti' predsjednicu Uprave, nekoliko je mogućih scenarija

Od 17 sati zasjedat će Dinamov Izvršni odbor, na izvanrednoj sjednici. Sa samo jednom točkom (osim one Razno), kojoj će tema biti razgovor o članovima Uprave. Formalno, pričat će se o novitetu, dodatku na ugovore članova Uprave, po kojemu bi klub trebao, u slučaju jednostanog otkazivanja ugovora nekom od članova Uprave, isplatiti samo šest brutto plaća otpremnine. No, iza toga krije se, zapravo, potraga za načinom kako 'maknuti' još uvijek aktualnu predsjednicu Uprave Vlatku Peras.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Podsjetimo, nova Dinamova vlast na čelu s Velimirom Zajecom nije htjela u prvim koracima odmah raditi radikalne rezove i smijeniti 'stare' članove Uprave, predsjednicu Vlatku Peras te članove Darka Podnara i Danijela Tomačića. Međutim, imenovali su četvrtog člana, Zvonimira Manenicu, bez čijeg potpisa nijedna odluka nema pravni i poslovni značaj. Tim su Peras smanjili ovlasti, a kad je nedavno podignuta protiv nje optužnica u 'slučaju Varga', ponudili su još sporazumni raskid, koji ona nije prihvatila. Naime, po ugovoru, u slučaju otkaza klub joj treba isplatiti otpremninu do kraja mandata, odnosno, do ožujka 2027., a to je velik novac, u brutto iznosu oko 500 tisuća eura. Kako Peras, očito, sama ne namjerava odstupiti, u klubu pokušavaju pronaći način da je smjene pa i putem tog, spomenutog, dodatka ugovoru. Ali, čak i da taj dodatak dođe 'na stol', bez njezina potpisa - nema ništa.

Sama optužnica nije opravdani razlog za otkaz, to postaje tek presudom, ali mogući su neki drugi raspleti. Primjerice, Klub može smijeniti Vlatku Peras pa čekati sudski postupak, koji može potrajati i donijeti novu nestabilnost u funkcioniranje klubom. Postoji ta opcija, da nju smijene, ostave Tomačića i Podnara i onda krenu u izmjenu sistematizacije radnih mjesta. Jer, po sadašnjoj sistematizaciji, predsjenik/ca Uprave može biti samo osoba, koja ima 20-godišnje iskustvo rada u klubu. Osim Vlatke Peras, takvih je malo. Nije nemoguće da, recimo, Izvršni odbor smijeni Tomačića i Podnara (njihove su otpremnine bitno manje), umjesto njih imenuje nove članove Uprave, tada bi Peras bila u velikoj manjini, potpuno marginalizirana. A onda, putem nove sistematizacije, naknadno smijenjena.

Neki zagovaraju i opciju suspenzije, odnosno, pokretanja stegovnog postupka zbog povrede ugleda kluba, shodno podignutoj optužnici. No, i za to treba potpis većine Uprave, što znači da bi Tomačić i Podnar tada, također, morali potpisati taj dokument. Moguće je, naravno, da se danas ne dogodi ništa, da Peras još neko vrijeme ostane u klubu te se čeka presuda u 'slučaju Varga' pa predsjednica bude primorana odstupiti po sili zakona. U svakom slučaju, moglo bi biti zanimljivo poslijepodne u Maksimiru. (T.N.)



Tagovi

GNK DinamoVelimir ZajecVlatka Peras

Ostale Vijesti