Josip Regović i Luka Stanzl/Pixsell
Josip Regović i Luka Stanzl/Pixsell

O Pjaci i Vidoviću. Iz drugog kuta!

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 03.05.24. | 08:30

Je li Dinamo doista pogriješio što nije doveo Pjacu prošlog ljeta, ili najbolja prilika za transfer maksimirskom klubu tek dolazi?

Prije dvije godine sve je bilo spremno za povratak. Marko Pjaca, praktički, već je bio u Maksimiru, već mu se 'tiskao' dres. Zdravko Mamić, tada još koliko-toliko utjecajan u maksimirskom labirintu, nazvao je trenera Antu Čačića i kazao mu, otprilike, ovako:

"Dogovorio sam Pjacu, to je riješeno."

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, Čačić, koji je, suprotno nekim stereotipima, uvijek bio tvrdoglav i odriješit nije ni trenutka dvojio:

"Pjaca? A što će mi on? Imamo Oršića, poslije njega Ivanušeca, tu je Antonio Marin, moramo razvijati Gabriela Rukavinu. Gdje se točno u tu priču uklapa Pjaca, koji dugo nije igrao?"

Čačićev je odgovor tada bio potpuno logičan. Pjaca je bio igrač, koji se vraća od silnih ozljeda, nije imao pravi kontinuitet, nitko nije znao koliko i što može donijeti. A pogotovo Dinamu, koji se svako ljeto bori za Ligu prvaka, traži europsko proljeće i naslov prvaka. Po tom dogovoru, Pjaca je trebao biti i među najplaćenijim igračima Dinamove svlačionice, što, doista, nije bilo normalno. Čačićeva je tu ostala zadnja, Uprava se složila s njegovim stavom i Marko Pjaca nije došao u Dinamo.

Godinu dana kasnije, negdje baš u ovo doba lani, stajali smo s Darijem Šimićem podno maksimirskog Zapada. Pričao je u 'offu' o planovima za prijelazni rok, o pripremama za sezonu u kojoj Dinamo mora poduzeti sve da osvoji naslov, da istovremeno obnovi momčad iz koje će, sigurno, otići Livaković, Šutalo i Ivanušec, tko zna, možda i Petković. U jednom trenutku spomenuli smo Pjacu, a Šimić je samo odmahnuo rukom:

"Ne, nećemo dovoditi Pjacu. Nakon svih tih ozljeda, pitanje je koliko nam može donijeti, hoće li se vratiti na onu razinu od ranije. A nama trebaju igrači odmah, moramo se pojačati što prije, Pjaca nam nije pick", odgovorio je Dario Šimić.

Pjaca je otišao u Rijeku, revitalizirao karijeru, došao do reprezentacije i sad je najveća prijetnja Dinamu u borbi za naslov. A sa svih strana prema Maksimiru se odašilju strelice kako je Dinamo propustio Pjacu, kako u modrom klubu nisu smjeli napraviti takav gaf. I kako moraš biti doista nesposoban da imaš Pjacu na pladnju, a on ti ode u Rijeku. No, je li to baš sasvim tako? Nogomet je popularan i zato što nudi svima mogućnost da budu generali poslije bitke, da imaju svoj stav oko svega i to je, naravno, prihvatljivo. Ali, nekad treba stvari promatrati u kontekstu i trenutku kad su se događale i sagledati sve činjenice.

Prvo, Pjaca Dinamu prije dvije godine doista nije bio potreban. Uz Oršića, Ivanušeca i mladiće koji su trebali biti Dinamova budućnost, uz, navodno, visoki ugovor, 'onaj' Pjaca, za kojega nitko ne može jamčiti kakav će se vratiti i hoće li doći na pravu razinu, nije se uklapao u priču. Prošle godine bio je također rizik, ne toliko financijski koliko igrački, bazirati europski Dinamo na Pjaci, staviti sve na 'njegov broj'. Dinamo se okrenuo drugim rješenjima i danas olako dobiva packe da je pogriješio, promašio 'zicer'. Neosporno, Pjaca je klasa, kvaliteta za sebe u HNL-u, kad je zdrav i kad igra u kontinuitetu. No, bi li Pjaca Dinamu mogao donijeti to što je donio Rijeci? Bi li Dinamo, koji čitave sezone gura na tri fronta mogao dati Pjaci toliko vremena i minuta, čekati ga da uđe u formu, da uhvati kontinuitet?

Pogledajmo, recimo, Pjacin učinak. On je odigrao ukupno 2016 minuta, u 27 utakmica u HNL-u i Kupu, zabio je šest golova i tome dodao pet asistencija. Nije to baš tako senzacionalno, gledajući samo brojke. Primjerice, od 16.rujna i dva povratnička gola Osijeku sve do pogotka Rudešu 16.prosinca nije imao nikakav učinak. Igrao je, često i svih 90 minuta, Rijeka je uglavnom pobjeđivala, ali bez Pjacinih golova i asistancija. Kako bi toliki post bio doživljen u Dinamu, koliko bi u Dinamu bili strpljivi? Naravno, kad Pjaca ima svoju večer, kad je najboljoj razini, onda je to druga dimenzija, međutim, nije to bio baš uvijek ove sezone. Za usporedbu, Pjaca je u dvije pune sezone u Dinamu, kad je postao igrač svjetskog glasa i klase zabio 14, odnosno 12 pogodaka u svim natjecanjima...

Dinamo nije doveo Pjacu prošlog ljeta, ali jest Gabriela Vidovića na posudbu iz Bayerna. Dečko, za kojega još uvijek ne znamo koja mu je prava pozicija, do prije koji tjedan bio je vrlo upitan. U Maksimiru nitko nije bio odveć sretan njegovim učinkom, cijena otkupa od 3,5 milijuna eura previsoka je za to što je nudio, nije, uostalom, niti kod Jakirovića bio prvotimac. Sve češće na klupi, sve rjeđe u gol-prilici. Međutim, eto što je nogomet, baš kad se Dinamo počeo 'opraštati' od Vidovića, on je u novom Jakirovićevom sustavu proigrao, oživio, počeo zabijati. U samo nekoliko utakmica Vidović je vratio svoj status igrača iz prvih 11 i natjerao Modre da ponovno pregovaraju s Bayernom o njegovom otkupu ili produžetku posudbe. Dečko, kojega smo i mi često kritizirali, koji se donedavno doimao kao igrač, koji nije razina Dinamovih ambicija, u 35 utakmica, ali 'samo' 1860 minuta zabio je devet pogodaka uz tri asistencije. Statistika, bolja od Pjacine, a golovi često jednako važni, bodova vrijedni!

Moguće je, naravno, kao i sve u nogometu, da Marko Pjaca u nedjelju na Rujevici sruši Dinamo, uzme mu naslov prvaka. On je neupitna klasa, igračina, koja spomenuti Vidović još nije. Međutim, čak i da se to dogodi, stalno stavljati Dinamu pod nos da je neznalački i amaterski propustio dovesti Pjacu, nije potpuno ispravno. U zadnja dva navrata - a spomenimo i prvi pokušaj, kad ga je Dinamo zvao i nagovarao, a on izabrao Anderlecht - uzimanje Pjace imalo je, možda, više minusa nego pluseva. No, upravo to što je Pjaca otišao u Rijeku i odigrao dobru sezonu, Dinamu daje mogućnost da ga dovede na ljeto. Tek sad možemo zaključiti da bi Pjaca bio pojačanje za Modre i tek bi sad bio potpuni promašaj, ako ga Dinamo ne bi doveo na ljeto. Sad, kad se provjereno vratio, sad kad bi u Dinamu imao mjesta i sad, kad cijena nije astronomska (govori se o odšteti od 1,5 milijuna eura). Jasno, ako Pjaca želi doći i ako se Dinamu uopće ukaže mogućnost tog transfera. I onda bi mogao imati i Pjacu i Vidovića! Što bi teško imao da je Pjaca došao prošlog ljeta...



Tagovi

GNK DinamoHNK RijekaMarko PjacaGabriel VidovićHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti