EXPA/ Eibner/ Michael Weber
EXPA/ Eibner/ Michael Weber

Majstor jednostavnosti

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 01.05.24. | 08:51

Kao što i nosi već isti model kopački posljednjih 13 godina, pa ih Adidas posebno radi samo za njega, Kroos nas je sinoć sve podsjetio da jednostavan nogomet neće nikada zastarjeti. Da majstorstvo neće nikada izaći iz trenda

Stvari koje radi madridski Real u Ligi prvaka ne mogu biti istrgnute iz nekog nogometnog priručnika niti se mogu uspješno prekopirati. Svjedočili smo tome protiv Manchester Cityja, svjedočili smo tome i sinoć protiv Bayerna: kada se čini da 14-trostruki prvak nema ništa od igre ni inicijative, kada je brojčano nadjačan i zbijen na svoju polovicu, kada protivnik ima osjećaj sigurnosti i kontrole – odjednom sijevne munjeviti kontranapad i na semaforu zasvijetli Real 1, protivnik 0.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Pričao je o tome u predvečerje utakmice i Thomas Tuchel, pojašnjavajući kako je prilično nezgodno skautirati Madriđane upravo zbog tog elementa iznenađenja. I baš je zbog toga strateg Bavaraca burno reagirao na promašene prilike svojih izabranika. Svjestan da Kraljevi ne praštaju sterilnost pred svojim golom i da bi mogla uslijediti kazna, njemački strateg je urlao na Diera i Sanea kada su zapucali svoje prilike. Jer, znao je što slijedi.

Bayern je na travnjak Allianz Arene istrčao goropadno, čvrsto su Tuchelovi igrači primili protivnika za ovratnik i nisu mu dali da izađe sa svoje polovice u prvih 20 minuta igre. Ali Real je to. Momčad koja je naviknula trpjeti i patiti se u obrani. Na momente djeluje kao da momčad Carla Ancelottija uživa u tom mazohizmu, kada ga protivnik razvlači na sve strane i kada se mora grčevito braniti.

A onda je Toni Kroos pokazao prstom gdje će rastaviti obranu Bayerna na proste faktore. Mogli ste ga vidjeti tamo, u sredini vašeg ekrana, kako klizi terenom, prima loptu, pogledava lijevo, nadajući se kako će svi osim Viniciusa pogledati u njegovom smjeru i pratiti njegove oči, a ne prste. Odjednom je podignuo ruku, signalizirao prema upražnjenom prostoru i brzonogi Brazilac je upalio motore. Mekani dodir kopačke i lopte i ubrzo se Vinicius našao metar, dva ispred sinoć očajnog Kim Min-jaea.

Završnica Viniciusa je bila elegantna, ali Brazilac je nakon utakmice inzistirao da je to bio poklon briljantnog suigrača.

„Bilo mi je lako zabiti nakon onakvog dodavanja. Dobro se poznajemo i vježbamo to na treninzima. Toni redovito radi stvari koje se čine jednostavnima“, istaknuo je dvostruki strijelac.

I bio je u pravu. Kroos je igrač koji nogomet čini jednostavnom igrom, iako stvari kakve radi na terenu nisu nimalo jednostavne. Pa se tako i njegov mladi suigrač Jude Bellingham znao hvatati za glavu kada je svjedočio njegovim dodavanjima. A takva je, otprilike, i reakcija prosječnog gledatelja.

Nijemac nije dozvolio da mu utakmica na Allianz Areni 'pobjegne' protiv momčad za koju je osam godina navlačio dres preko glave.

Imao je najviše dodavanja (48) u uvodnih 45 minuta ogleda i samo jedno nije pronašlo svog vlasnika. Osvojio je četiri duela i imao najviše dodira s loptom (59) od svih igrača na terenu, a imao je i četiri osvojene lopte, također najviše. Osvojio je sto posto duela, uz ukupnih 98 posto točnosti dodavanja.

Kao što i nosi isti model kopački posljednjih 13 godina, pa ih Adidas posebno radi samo za njega, Kroos nas je sinoć sve podsjetio da jednostavan nogomet neće nikada zastarjeti. Da majstorstvo neće nikada izaći iz trenda. Kada ga igra majstor poput njega, nogomet uistinu postane jednostavna igra.



Tagovi

Liga prvakaReal MadridBayernToni Kroos

Ostale Vijesti